Klyftan mellan löntagare och pensionärer

Skriftlig fråga 2013/14:500 av Eneroth, Tomas (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-14
Anmäld
2014-03-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-03-26
Besvarad
2014-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2013/14:500 Klyftan mellan löntagare och pensionärer

av Tomas Eneroth (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Sverige är det enda landet i världen där pensionärer betalar mer skatt än löntagare med samma inkomst. Sedan jobbskatteavdragets införande har klyftan mellan löntagares och pensionärers beskattning vuxit, trots hård kritik. Så sent som i december beslutade regeringspartierna med stöd av Sverigedemokraterna om införandet av ett femte jobbskatteavdrag, vilket innebar att klyftan mellan pensionärers och löntagares beskattning ökade ytterligare. Många pensionärer oroar sig nu för att klyftan i beskattning ska fortsätta öka. Vid ett fortsatt borgerligt regeringsinnehav är det ju troligt att ytterligare jobbskatteavdrag kommer att genomföras under mandatperioden. Det är därför viktigt att regeringen nu ger besked om hur de ser på frågan.

Min fråga till finansminister Anders Borg blir därför:

Hur stor skillnad i beskattning mellan pensionärer och löntagare tycker ministern och regeringen att det ska vara?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:500 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 26 mars

Svar på fråga

2013/14:500 Klyftan mellan löntagare och pensionärer

Finansminister Anders Borg

Tomas Eneroth har frågat mig om hur stor skillnad i beskattning mellan pensionärer och löntagare som regeringen tycker att det ska vara. Enligt frågeställaren är Sverige det enda landet i världen där pensionärer betalar mer skatt än löntagare.

När man jämför skatteregler för pensionärer och löntagare måste man ta hänsyn till finansieringen av socialförsäkringssystem. I de flesta länder betalar arbetstagaren själv in sina socialavgifter. I Sverige är det i huvudsak arbetsgivaren som betalar in socialavgifterna. Tas arbetsgivaravgifterna, eller delar av dem, med i beräkningarna beskattas löneinkomster mer än pension även i Sverige.

Det finns flera länder som precis som Sverige har en skattelättnad (jobbskatteavdrag) på arbetsinkomster för att göra det mer lönsamt att arbeta. Jobbskatteavdrag eller liknande konstruktioner finns i Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Japan, Kanada, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike. Pensionsinkomster ingår inte i underlaget för jobbskatteavdrag i något av dessa länder. Sverige är dessutom ensamt om att ha ett extra generöst jobbskatteavdrag för arbetstagare över 65 år.

Regeringen ser inte något egenvärde av att beskatta lön och pension olika. Däremot finns ett egenvärde av att det ska löna sig att arbeta. Regeringens övergripande mål är att minska utanförskapet och att få fler i arbete. Ska Sverige kunna möta de långsiktiga utmaningar som väntar med en åldrande befolkning krävs det varaktigt ökad sysselsättning.

Som ett led i att förbättra pensionärernas inkomster har regeringen sänkt skatten för äldre vid fem tillfällen. För en genomsnittlig pensionär över 65 år har skatten sänkts med cirka 850 kronor per månad sedan 2006, vilket motsvarar cirka sex procent av bruttoinkomsten. Regeringens skattesänkningar har gett relativt sett mest till de pensionärer som har lägst inkomst.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.