Kilometerskatt

Skriftlig fråga 2018/19:121 av Jessica Rosencrantz (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-04
Överlämnad
2019-02-05
Anmäld
2019-02-06
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt flera bedömare väntas elbilar och laddhybrider dominera nybilsmarknaden inom bara några år. Eftersom energianvändningen för transporter domineras av fossila bränslen är elektrifieringen av fordonsflottan en utveckling som är såväl spännande som nödvändig.

I Sverige har vi i dag en koldioxidskatt och energiskatt på bensin och diesel som inbringar ca 30 miljarder till statskassan. En utveckling som innebär att vi använder mindre bensin och diesel innebär således, allt annat lika, att intäkterna från denna skattebas kommer att minska. Vissa bedömare har lyft att införandet av en kilometerskatt för privatfordon bör införas för att kompensera för detta intäktsbortfall.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad är ministerns inställning till forskarnas bedömning om att i framtiden införa ett system av detta slag?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:121 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/00361/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:121 av Jessica Rosencrantz (M)
Kilometerskatt

Jessica Rosencrantz har frågat mig om min inställning till forskarnas bedömning om att i framtiden införa en kilometerskatt för privatfordon. Bakgrunden till frågan är att bränsleskatteintäkterna förväntas minska i takt med ökad elektrifiering av fordonsflottan.

Riksdagen har antagit ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige som bl.a. innehåller nya klimatmål. Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Utsläppen från inrikes transporter, utom inrikes flyg, ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010.

Att nyregistreringen av elbilar och laddhybrider väntas öka är därmed positivt och jag delar bedömningen att utvecklingen är såväl spännande som nödvändig.

En följd av ökad elektrifiering är minskad användning av bensin och diesel vilket påverkar statens intäkter från energi- och koldioxidskatt på dessa bränslen. Detta kommer att löpande hanteras av denna och kommande regeringar.

Stockholm den 13 februari 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.