Kartläggning av habiliteringsersättningen

Skriftlig fråga 2015/16:926 av Tomas Eneroth (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-03-07
Överlämnad
2016-03-07
Anmäld
2016-03-08
Sista svarsdatum
2016-03-16
Svarsdatum
2016-03-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Enligt rapporten Socialstyrelsens Öppna jämförelser kan man utläsa att 87 procent av Sveriges kommuner betalar ut habiliteringsersättning till deltagare i daglig verksamhet. De öppna jämförelserna ger dock ingen indikation om nivå för ersättningen. I rapporten Daglig verksamhet enligt LSS – en kartläggning, utgiven av Socialstyrelsen, framkom att ersättningen i medeltal låg på cirka 34 kronor per arbetsdag. Rapporten är framtagen 2008 och bygger på enkätsvar från kommuner. Sedan dess har ingen samlad sammanställning av vad som hänt med habiliteringsersättningen genomförts. Även om ersättningen är en kommunal ersättning borde det rimligtvis också ligga i statens intresse att se hur omfattningen och nivåerna utvecklas.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ till att det genomförs en förnyad kartläggning av habiliteringsersättningen? Kommer en kartläggning av habiliteringsersättningen ingå i direktivet till LSS-utredningen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:926 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2016/ 01786/ FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:926 av Tomas Eneroth (S) Kartläggning av habiliteringsersättning

Tomas Eneroth har frågat mig om jag kommer att ta några initiativ till att det genomförs en förnyad kartläggning av habiliteringsersättningen? Kommer en kartläggning av habiliteringsersättningen ingå i direktivet till LSS-utredningen?

Habiliteringsersättningen är en ersättning som kommuner i de flesta fall betalar ut till personer som beviljats insatsen daglig verksamhet enligt LSS. I förarbetena till LSS (prop. 1992/93:159, s. 90) framgår att ersättningen fanns i den gamla omsorgsverksamheten som landstinget ansvarade för innan LSS trädde i kraft. Syftet var att aktivt stimulera den enskilde att delta i verksamheten. I förarbetena förordas att kommunerna ska fortsätta att utbetala någon form av ersättning. Det regleras däremot inte i LSS på vilket sätt det ska ske. I förarbetena understryks också att daglig verksamhet inte ska uppfattas som en anställningsform och att det inte är frågan om ett arbete.

Med detta som bakgrund ser jag i nuläget inte behov av en kartläggning av habiliteringsersättningen.

När det gäller direktivet om en översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen så bereds det fortfarande inom Regeringskansliet. Det är därför för tidigt att gå in på exakt vad det kommer att omfatta.

Stockholm den 22 mars 2016

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.