Jordanien

Skriftlig fråga 2012/13:147 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-28
Anmäld
2012-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-12-11
Besvarad
2012-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2012/13:147 Jordanien

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Jordaniens statsöverhuvud kung Abdullah är en sammanhållande faktor för landet, och han ser sig som en garant för stabilitet och för förhindrandet av religiös extremism. Utlovade reformer har emellertid inte infriats, och lagar har inte trätt i kraft. Unga stängs ute från valda församlingar. De inslag som vi sett i andra oroliga länder återfinns även i Jordanien. Enorma inkomstklyftor och korruption är kända faktum, samtidigt som de socio- ekonomiska problemen växter. Den vanskötta jordanska ekonomin, som redan innan krisen i regionen stod inför stora utmaningar, har lett till nattliga demonstrationer. Jordanien påverkas starkt av kriget i Syrien och av Israel–Palestina-frågan. 

Ingen kvinna ingår i regeringen, och det patriarkala stamsamhällets struktur står sig ännu stark. Antalet hedersmord tenderar att öka. Samtidigt är en majoritet av studenterna på universiteten kvinnor, men efter avslutade studier får få kvinnor jobb. Detta bidrar till förlamningen av den ekonomiska utvecklingen.  Att stödja kvinnors organisering är att samtidigt stödja samhällsutvecklingen. Även om EU:s associeringsavtal trädde i kraft 2002 glöms kvinnorna bort. Inte ens officiella besökare från EU-området anstränger sig för att leva upp till ett minimum vad gäller jämställda delegationer. Nyligen förekom demonstrationer i Amman mot Kvinnokonventionen, Cedaw. En artikulerad radikalisering har kommit till uttryck. I brist på verkliga politiska alternativ växer Muslimska brödraskapet, vilket oroar dem som inte vill se teologiska tolkningar överordnade politiken.

Vilka initiativ har utrikesminister Carl Bildt tagit med anledning av situationen i Jordanien?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:147 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 11 december

Svar på fråga

2012/13:147 Jordanien

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka initiativ jag ämnar ta med anledning av situationen i Jordanien.

Jordanien har präglats av relativ stabilitet i en region stadd i snabb förändring. Mot bakgrund av revolutionerna i arabvärlden aviserades demokratiska reformer som sedan dess till viss del genomförts. Nyval har utlysts i början på 2013 och EU har inbjudits att övervaka detta. Reformtakten är låg och missnöjesyttringar bland befolkningen belyser att det finns behov av ytterligare förändringar. Den jordanska ekonomin är ansträngd och står inför stora utmaningar, på både lång och kort sikt. Syrienkonflikten har stora konsekvenser på den jordanska ekonomin. Jordanien har tagit emot ett stort antal flyktingar.

Genom associationsavtalet med Jordanien är EU en betydelsefull partner i reformprocessen. I februari genomfördes EU–Jordan task force-mötet under ledning av EU:s höga representant Catherine Ashton. Under mötet betonades vikten av demokratiska rättigheter, social rättvisa samt ekonomisk utveckling. Man enades också vid mötet om ett antal ytterligare åtgärder som EU kontinuerligt följer upp. I enlighet med EU:s grannskapspolitik belönas framsteg med utökat samarbete, den så kallade more for more-principen. Den viktiga handeln med grannlandet har minskat med 50 procent.

Jag delar Carina Häggs uppfattning att bristen på jämställdhet är en utmaning i regionen i stort och så även i Jordanien. Sverige ser tydligt att detta är ett hinder för en hållbar utveckling både socialt och ekonomiskt. Kvinnors aktivitet på arbetsmarknaden är avgörande för ekonomisk tillväxt. Främjandet av jämställdhet och kvinnors roll är en prioritet inom utvecklingssamarbetet. Det är olyckligt att den nuvarande interimsregeringen saknar kvinnliga representanter. Det är oroande att 60 procent av de elever som avslutar sina universitetsstudier är kvinnor, men att de bara utgör en bråkdel av de aktiva på arbetsmarknaden. Genom våra bilaterala insatser och dialog samt genom att lyfta fram dessa frågor inom EU och internationellt kommer Sverige att fortsätta att vara pådrivande för att stödja långsiktiga och hållbara lösningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.