Till innehåll på sidan

Jämställdhetsintegrering av regeringens politik avseende hälso- och sjukvård

Skriftlig fråga 2012/13:521 av Jansson, Eva-Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-17
Anmäld
2013-05-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-05-29
Besvarad
2013-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga

2012/13:521 Jämställdhetsintegrering av regeringens politik avseende hälso- och sjukvård

av Eva-Lena Jansson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

På regeringens hemsida kan man läsa att regeringen har slutit en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting för 2013 som bygger på en prestationsbaserad ersättningsmodell. Den ska stimulera landstingen att erbjuda patienter snabbare tillgång till vård i enlighet med vårdgarantin och att eliminera vårdköerna. Det framgår dock inte hur eller om regeringen vill stimulera att hälso- och sjukvården ska präglas av ett jämställt synsätt.

Min fråga till socialminister Hägglund är följande:

Avser socialministern att vidta åtgärder i syfte att påbörja arbetet med att jämställdhetsintegrera regeringens politik avseende hälso- och sjukvården?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:521 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 29 maj

Svar på fråga

2012/13:521 Jämställdhetsintegrering av regeringens politik avseende hälso- och sjukvård

Socialminister Göran Hägglund

Eva-Lena Jansson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder i syfte att påbörja arbetet med att jämställdhetsintegrera regeringens politik avseende hälso- och sjukvården.

Regeringen driver sedan länge arbete för ökad jämställdhet. Bland annat har all statistik varit uppdelat i män respektive kvinnor sedan lång tid, exempelvis i arbetet med Öppna jämförelser som är en viktig drivkraft för förbättringsarbetet inom vård- och omsorg. Socialstyrelsen (SoS) redovisar också framsteg, exempelvis att det inom de flesta områden i hjärtsjukvården inte finns några ogrundade skillnader mellan hur män och kvinnor vårdas och behandlas. Bildandet av Diskrimineringsombudsmannen (DO) och diskrimineringslagen (2008:567) är en annan väsentlig åtgärd, i diskrimineringslagen stadgas att diskriminering är förbjuden i fråga om hälso- och sjukvård och annan medicinsk verksamhet. Regeringen stöder också Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) utvecklingsarbete Hållbar Jämställdhet som syftar till att skapa jämställda välfärdstjänster inom såväl hälso- och sjukvård, äldreomsorg och skola som inom kultur och fritid. I SKL:s arbete har jämställdhet blivit en del av det ordinarie arbetet och är inte beroende av särskilda satsningar.

Härtill tar regeringens Strategi för en god och mer jämlik vård 2012–2014 sikte på att komma till rätta med omotiverade skillnader, bland annat mellan kvinnor och män, i hälso- och sjukvården. Dessutom har SoS i uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om värdigt och professionellt bemötande och agerande i vården oavsett patientens bakomliggande faktorer såsom kön eller socioekonomi etcetera.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.