Till innehåll på sidan

Jämställdhetsintegrering av frågor som rör rättsväsendet

Skriftlig fråga 2012/13:522 av Jansson, Eva-Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-17
Anmäld
2013-05-17
Besvarad
2013-05-22
Svar anmält
2013-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 maj

Fråga

2012/13:522 Jämställdhetsintegrering av frågor som rör rättsväsendet

av Eva-Lena Jansson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Inom rättsväsendet arbetade år 2011 drygt 47 000 personer, varav 47 procent är kvinnor och 53 procent män. När det gäller andelen personer med ledande befattning är fördelningen ca 30 procent kvinnor och 70 procent män. Hur denna fördelning påverkar rättsväsendets verksamhet och tillämpning av politiska är beslut är oklart och borde därför bli föremål för en djupare analys.

När man läser regeringens budgetproposition på utgiftsområdet angående dessa frågor är det svårt att utläsa om verksamheten inom rättsväsendet har tydliga jämställdhetsmål, utöver det som handlar om kompetensförsörjning.

Min fråga till justitieminister Ask är följande:

Avser justitieministern att vidta några åtgärder för att påbörja arbetet med att jämställdhetsintegrera rättsväsendet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:522 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 22 maj

Svar på fråga

2012/13:522 Jämställdhetsintegrering av frågor som rör rättsväsendet

Justitieminister Beatrice Ask

Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att påbörja arbetet med att jämställdhetsintegrera rättsväsendet.

Rättsväsendets uppgift är att skydda enskilda personer och andra rättssubjekt mot brottsliga angrepp på liv, hälsa, frihet, integritet och egendom. Kompetensförsörjningen är av central betydelse när det gäller myndigheternas förutsättningar att utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Kompetent och motiverad personal i en sammansättning som består av kvinnor och män med olika bakgrund och erfarenheter skapar goda förutsättningar för en effektiv verksamhet med öppenhet för olika idéer och lösningar.

Myndigheterna bedriver själva ett långsiktigt arbete för att främja jämställdhet, likabehandling och mångfald. Inom Polisen ses ett systematiskt arbete med jämställdhetsintegrering som en viktig del i kompetensförsörjningen. Ett jämställdhetsperspektiv ökar förmågan att identifiera och behålla den kompetens som krävs för att utföra uppdraget professionellt. Ett sådant perspektiv ökar också möjligheterna att uppmärksamma och ta hänsyn till de skillnader som finns i allmänhetens behov och livsvillkor.

Kriminalvården har av regeringen fått i uppdrag att under 2013 påbörja ett arbete med jämställdhetsintegrering. Utgångspunkten är att jämställdhetsarbetet ska bidra till att myndigheten utför sitt uppdrag på bästa möjliga sätt. Exempelvis ska inte könstillhörighet få påverka i vilken grad klienternas behov tillgodoses. Uppdraget till Kriminalvården är en del av regeringens satsning på jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter, som syftar till att myndigheterna genom sitt utvecklingsarbete ska bidra till att uppfylla de jämställdhetspolitiska målen.

När det gäller frågor om jämställdhet och mångfald inom rättsväsendet ser vi att utvecklingen går i rätt riktning. Som frågeställaren konstaterar är nu 47 procent av de anställda kvinnor och 53 procent är män. Andelen kvinnor på ledande befattningar ökar för varje år och även andelen anställda med utländsk bakgrund ökar kontinuerligt. Det är angeläget att denna positiva utveckling fortgår. Jag ser dock i dagsläget inte behov av att vidta några ytterligare åtgärder på området.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.