jämställdhetsarbetet inom landstingen

Skriftlig fråga 2002/03:150 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-19
Anmäld
2002-11-19
Besvarad
2002-11-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2002-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga 2002/03:150

av Tobias Krantz (fp) till vice statsminister Margareta Winberg om jämställdhetsarbetet inom landstingen

Nyligen presenterade Jämställdhetsombudsmannen, JämO, resultatet av en granskning av jämställdhetsarbetet inom Jönköpings läns landsting. Jönköpingslandstinget är ett av de landsting i landet som har störst löneskillnader mellan män och kvinnor.

I sin skrivelse av den 28 oktober riktade JämO skarp kritik mot landstinget på en rad punkter. Till åtskilliga uppmätta löneskillnader hade landstinget inga förklaringar; andra skillnader hade landstinget inte ens analyserat.

I ett avseende faller kritiken ytterst tillbaka på en rekommendation som Landstingsförbundet har utfärdat. JämO anför i sin skrivelse att Jönköpings läns landsting på "landstingsförbundets inrådan" i första hand valt att analysera skillnader som är större än 5 % eller 1 000 kr. "Detta kan JämO inte acceptera då hela löneskillnaden ska gå att förklara med sakliga kriterier alternativt korrigeras", skriver myndigheten.

Om Landstingsförbundet har utfärdat en central rekommendation om att vissa löneskillnader inte behöver analyseras ligger det i farans riktning att fler landsting än Jönköpings läns landsting kan ha brutit mot gällande regler på området, såsom JämO tolkar dem. Det vore allvarligt.

Jag vill därför fråga ministern:

Vilka initiativ avser ministern att ta i syfte att se till att gällande regler på området efterföljs?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:150 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2002/03:150 om jämställdhetsarbetet inom landstingen

Vice statsminister Margareta Winberg

Tobias Krantz har frågat mig vilka initiativ jag tänker ta i syfte att se till att gällande regler för jämställdhet efterföljs inom landstingen.

Landstingsförbundet skriver följande i sin "Löneanalys 2001":

"Då samtliga arbeten inom landstinget skall kartläggas och analyseras behöver en prioritering göras. I första hand bör en analys utarbetas om kartläggningen visar på att kvinnliga anställdas löner systematiskt är lägre än manliga anställdas inom flera arbetsgrupper. I andra hand bör en analys göras om skillnaden i medianlön eller medellön, inom eller mellan grupper, är större än 5 procent eller 1 000 kronor i månadslön efter att hänsyn har tagits till åldersstruktur. Kartläggningsarbetet och analyserna ska göras varje vår och på sikt kommer då samtliga grupper att ha blivit analyserade".

Jämställdhetslagen gäller lika för offentliga och enskilda arbetsgivare. Även landsting måste följa bestämmelserna och jag utgår från att så också är fallet. Lagen skärptes 2001 just i syfte att göra skyddet mot lönediskriminering bättre. Regeringen har uttalat att utfallet av de nya reglerna ska noga analyseras under mandatperioden.

Reglerna om lönekartläggning och analys av löneskillnader är viktiga. Jag anser att en första förutsättning för en jämställd och rättvis lönesättning är att alla arbetsgivare tar uppgiften på allvar. Utan kartläggning och analys av varför det finns löneskillnader mellan kvinnor och män kan vi inte räkna med ett arbetsliv fritt från lönediskriminering.

För att se till att alla arbetsgivare följer lagen finns Jämställdhetsombudsmannen (JämO) och Jämställdhetsnämnden. Om en arbetsgivare underlåter att följa reglerna om lönekartläggning kan arbetsgivaren vid vite föreläggas att fullgöra sina skyldigheter.

Om en arbetsgivare känner sig osäker på hur kartläggningen eller analysen bör gå till är mitt råd att arbetsgivaren tar kontakt med JämO för råd, stöd och praktiska exempel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.