jämställdhet

Skriftlig fråga 2004/05:661 av Gidblom, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-01-07
Besvarad
2005-01-12
Svar anmält
2005-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga 2004/05:661

av Birgitta Gidblom (s) till statsrådet Jens Orback om jämställdhet

Sverige är världens mest jämställda land, sägs det, men ännu återstår mycket att göra bland annat på arbetsplatserna.

Jämställdhetslagen fyller en viktig funktion, men efterlevs inte alltid. Det måste ställas större krav på arbetsgivarna att åtgärda de könsbetingade löneskillnaderna. Därför bör lagen skärpas, så att § 12 i lagen som anger att arbetsgivaren har tre år på sig att åtgärda könsbetingade löneskillnader, ändras till ett år. Jämställdhetsplaner bör också göras på alla arbetsplatser, inte bara på de som har mer än tio anställda.

Avser statsrådet att föreslå ändring av jämställdhetslagen enligt ovan?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:661 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2004/05:661 om jämställdhet

Statsrådet Jens Orback

Birgitta Gidblom har frågat mig om jag avser att förbereda ändring av jämställdhetslagen så att större krav ställs på arbetsgivarna att snabbare åtgärda könsbetingade löneskillnader.

JämO har tillsynsansvar över jämställdhetslagen. Sedan bestämmelserna om kartläggning, analys och handlingsplan för jämställda löner i lagen förtydligades och skärptes från årsskiftet 2001, har JämO genomfört omfattande granskningar av arbetsgivare både inom privat sektor, inom statliga myndigheter och inom kommuner avseende deras lönekartläggning. I de fall osakliga löneskillnader på grund av kön påvisats har man, som Birgitta Gidblom påpekar, haft tre år på sig att rätta till missförhållandena.

Birgitta Gidblom föreslår att denna tid skärs ned till ett år samt att alla arbetsplatser @ inte bara de som har tio eller fler anställda @ bör omfattas av kraven på att göra en jämställdhetsplan.

Även om arbetsgivare som sysselsätter färre än tio arbetstagare inte är skyldiga att upprätta en jämställdhetsplan är de skyldiga att bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete i enlighet med jämställdhetslagens paragrafer.

Under hösten 2005 kommer en utvärdering av jämställdhetslagen i dess nuvarande form att göras. Regeringen kommer att efter granskning av utvärderingsrapporten ta ställning till huruvida det finns behov av ytterligare skärpning av lagen, till exempel när det gäller tiden för att rätta till missförhållanden i fråga om osakliga löneskillnader.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.