irakiska flyktingar i EU

Skriftlig fråga 2002/03:1157 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-17
Besvarad
2003-06-25
Besvarad
2003-07-01
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga 2002/03:1157

av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Jan O Karlsson om irakiska flyktingar i EU

Behandlingen av asylsökande från Irak har under en längre tid präglats av ett stort utrymme för godtycke och diskriminerande särbehandling. Strax före krigsutbrottet i Irak beslöt Migrationsverket att avvisa asylsökande till Irak trots det direkta krigshot som då förelåg. Medan kriget pågick frystes asylprocessen för samtliga dessa flyktingar för att invänta att eventuella asylskäl möjligen skulle upphöra efter krigets slut. Rätten till skydd för den som flyr undan väpnad konflikt är tillämplig för irakiska flyktingar men detta har man inte tagit hänsyn till. Dessa flyktingarnas asylansökningar har särbehandlats utifrån lösa spekulationer om Iraks framtid. Nu verkar det som om den svenska regeringen önskar befästa denna hållning även hos EU:s övriga medlemsstater. Den arabiska tidningen Asharq Al-Awsat rapporterar (den 6 juni 2003) att den svenska regeringen på RIF-rådsmötet i Luxenburg den 5@6 juni lagt förslag om en gemensam avvisningspraxis vad gäller alla asylsökande irakier som befinner sig inom EU:s gränser. För närvarande rör det ca 40 000 personer. Flera medlemsstater avvisade enligt uppgift det svenska förslaget med hänvisning till att den regim som nu styr Irak vare sig är laglig eller erkänd och därmed inte någon garanti för återvändande flyktingars säkerhet. Detta har den svenska regeringen uppenbarligen inte tagit hänsyn till i sin bedömning. Detta är inte heller något som den svenska riksdagen genom EU-nämnden fått någon som helst information om.

Jag vill därför fråga statsrådet Jan O Karlsson:

Under förutsättning att dessa uppgifter är korrekta, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att irakiska flyktingar i Sverige och övriga EU ska ges tillräckligt skydd?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1157 besvarad av

den 25 juni

Svar på fråga 2002/03:1157 om irakiska flyktingar i EU

Statsrådet Jan O Karlsson

Ulla Hoffmann har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att irakiska flyktingar i Sverige och övriga EU ska ges tillräckligt skydd.

I dagsläget fattar Migrationsverket inga avslagsbeslut rörande irakiska asylsökande i avvaktan på att situationen stabiliseras. Följaktligen avvisar Migrationsverket för närvarande inte heller irakiska medborgare till Irak. Före krigsutbrottet kunde självmant återvändande ske till Iraks norra delar. Uppehållstillstånd ges i dag till ensamkommande irakiska barn och ungdomar. Uppehållstillstånd kan även beviljas av humanitära skäl eller av anknytningsskäl. Övriga asylsökande från Irak får som regel avvakta Migrationsverkets beslut i väntan på en situation som gör det möjligt att bedöma förhållandena i landet.

När det gäller Ulla Hoffmanns uppgifter om att den svenska regeringen vid RIF-rådsmötet den 5@6 juni skulle ha lagt förslag om gemensam avvisningspraxis gällande irakier inom EU vill jag informera om följande.

Dagordningen vid RIF-rådsmötet innehöll inte någon punkt som rörde asylpraxis för irakier. Frågan diskuterades inte heller utanför dagordningen.

UNHCR behandlar frågan angående framtida återvändande till Irak och genomför i dagarna en ny utvärdering av förhållandena i landet. Jag har från Migrationsverket inhämtat information att Migrationsverket avvaktar UNHCR:s bedömning och att man därför i dagsläget har oförändrad asylpraxis för irakier.

Mot bakgrund av vad som ovan sagts avser jag inte att vidta några åtgärder med anledning av Ulla Hoffmanns fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.