Irakflyktingars osäkra situation

Skriftlig fråga 2007/08:47 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-05
Besvarad
2007-10-09
Besvarad
2007-10-10
Svar anmält
2007-10-16
Anmäld
2007-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 oktober

Fråga

2007/08:47 Irakflyktingars osäkra situation

av Peter Hultqvist (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Just nu vistas över 1 000 yezitkurder i Sverige på så kallat tillfälligt uppehållstillstånd. Ca 100 av dem finns i mitt hemlän Dalarna. Enligt kurdiska föreningen och yezitföreningen i Borlänge så har en del av dessa tillstånd gått ut och andra når snart sitt slutdatum. Något besked om dessa tillstånd kommer att förlängas eller inte har ej presenterats. Inte minst mot bakgrund av det ockupationstillstånd som råder i Irak och de massakrer och det våld som riktats mot denna minoritet så borde det inte finnas anledning att sända dessa människor tillbaka till Irak.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att dessa människor inte ska sändas tillbaka till en högst osäker tillvaro i Irak?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:47 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 9 oktober

Svar på fråga

2007/08:47 Irakflyktingars osäkra situation

Statsrådet Tobias Billström

Peter Hultqvist har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att irakiska jezidkurder som haft eller har tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige inte ska sändas tillbaka till en högst osäker tillvaro i Irak.

Sedan den 31 mars 2006 är det Migrationsverket och migrationsdomstolarna som självständigt har att pröva asylansökningar och överklaganden. Migrationsöverdomstolen har som högsta instans ansvaret för praxisbildningen. Det innebär att regeringen inte längre är vägledande instans och således inte kan ge någon ledning om tillämpningen av bestämmelserna i utlänningslagen.

I utlänningslagen anges den tid inom vilken den som har fått ett lagakraftvunnet avslag på sin asylansökan samt ett avlägsnandebeslut är skyldig att resa ut ur Sverige. Ansvaret för att den lagenliga skyldigheten efterföljs ligger alltså primärt på personen själv. Migrationsverket kan vid behov ge visst stöd för att utresan ska komma till stånd och har ett generellt uppdrag att verka för att återvändandanden sker självmant. I sista hand blir det polismyndighetens uppgift att verkställa ett avlägsnandebeslut som inte följs av den berörda personen. Om det i ett ärende med lagakraftvunnet avslagsbeslut skulle inträffa nya omständigheter kan Migrationsverket pröva om de utgör hinder mot verkställighet av avlägsnandebeslutet. Om det inte finns ett lagakraftvunnet beslut i ärendet kan asylansökan prövas i vanlig ordning. Regeringen har ej heller i dessa sammanhang någon uppgift.

En särskild ordning trädde i kraft den 1 augusti 2007 för att i vissa fall underlätta återetableringen i hemlandet efter ett återvändande. Stödordningen tillämpas av Migrationsverket bland annat för personer som återvänder till Irak. Vidare pågår ett projekt initierat och finansierat av Migrationsverket för återvändande till norra Irak med inriktning framför allt på sysselsättningsmöjligheterna där.

Mot denna bakgrund avser jag inte att ta något ytterligare initiativ.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.