Invandrarverket

Skriftlig fråga 1999/2000:1359 av Westerlund Panke, Majléne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-25
Besvarad
2000-09-11
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Fråga 1999/2000:1359

av Majléne Westerlund Panke (s) till statsrådet Ulrica Messing om Invandrarverket

Till Invandrarverket måste man åka personligen om man vill:

stämpla in förlängning av uppehållstillstånd i sitt pass,

ansöka om främlingspass,

ansöka om svenskt medborgarskap och

ansöka om förlängning av turistvisum.

Invandrarverket har ett antal regionkontor, där dessa ärenden handläggs. För många personer innebär det långa resor, förlorad arbetsförtjänst alternativt utnyttjande av en semesterdag. I äldre människors fall måste man be någon anförvant eller bekant om hjälp. När det gäller att stämpla in ansökan om permanent uppehållstillstånd räcker det med ett besök, i de andra fallen måste man åka till kontoret igen för att hämta sitt svar. Kontakten med andra myndigheter kräver sällan personligt besök utan sker via post, telefon och i vissa fall e-post. Invandrarverkets service torde kunna ske under samma effektiva former.

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet göra så att en översyn görs av Invandrarverkets verksamhet för att höja servicegraden i dessa delar?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1359 besvarad av

den 8 september

Svar på fråga 1999/2000:1359 om Invandrarverket

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Majléne Westerlund Panke har frågat statsrådet Messing vilka åtgärder hon ämnar göra så att en översyn görs av Migrationsverkets verksamhet för att höja servicegraden vad gäller instämpling av förlängning av uppehållstillstånd, ansökan om främlingspass och svenskt medborgarskap samt ansökan om förlängning av turistvisum. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Migrationsverket har ett tjugotal lokala enheter fördelade över hela landet, för handläggning av ansökningar om uppehållstillstånd och främlingspass. För att ytterligare öka servicen pågår en utveckling av de enheter som har som sin primära uppgift att arbeta med mottagande av asylsökande att också arbeta med vissa tillståndsfrågor. Detta innebär att antalet kontorsenheter i landet kommer att öka.

Verket försöker hela tiden att med bibehållen hög kvalitet, förenkla och förbättra rutinerna i tillståndshandläggningen så att handläggningstiderna blir kortare och servicen bättre. Exempel på områden för denna utveckling är förlängning av turistvisum (uppehållstillstånd för besök) där det i flertalet fall räcker med ett besök vid den lokala enheten för att få beslutet i sitt ärende. Ett annat område är ansökan om medborgarskap, där sökanden lämnar in ett skriftligt underlag till Migrationsverket, som sedan fattar beslut efter erforderliga kompletteringar. I dessa ärenden krävs alltså inget personligt besök.

Någon möjlighet att utfärda tillståndsbevis med obegränsad giltighetstid, även om man har permanent uppehållstillstånd, finns inte. För att förlänga beviset krävs att personen i fråga är bosatt i Sverige och normalt krävs personlig inställelse för att kunna göra denna kontroll. Ärendet kan klaras av med post om det finns särskilda skäl. Sjukdom eller handikapp kan vara ett undantag. Ett annat är att det genom ett intyg från t.ex. arbetsgivare framgår att man är bosatt i Sverige. Sedan slutet av förra året undersöker Migrationsverket möjligheterna att ge bevisen om permanent uppehållstillstånd längre giltighetstid än de tre år som tillämpas i dag. En sådan ändring skulle sannolikt spara resurser hos verket men också underlätta för de som har tillstånd.

När det gäller ansökan om främlingspass gäller liksom vid ansökan om svenskt pass besök hos ansvarig myndighet för kontroll av identitet.

Jag kan med hänvisning till ovanstående svara Majléne Westerlund Panke att jag ser positivt på att Migrationsverket kontinuerligt arbetar med att utveckla och förbättra servicen i dessa delar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.