Till innehåll på sidan

Instruktioner för opolitiska tjänstemän i FN-systemet

Skriftlig fråga 2016/17:154 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-18
Överlämnad
2016-10-19
Anmäld
2016-10-20
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det finns en oro för att det pågår spontan och okontrollerad politikutveckling utanför Regeringskansliet, i diverse FN-organ. Det betyder att beslut fattas utan direkt politisk kontroll, utan ansvarsutkrävande och utan möjlighet för uppföljning av riksdagen. Det är inte så komplicerat, utan det kan helt enkelt vara så att beslut fattas inom FN-systemet, där Sverige finns representerat på tjänstemannanivå, och dessa beslut senare blir tolkade som politiska beslut och leder till myndighetsregleringar. Ett exempel på detta har varit WHO och rekommendationerna om amning samt utspel om sockerskatt och marknadsföringsregleringar.

Några saker som särskilt behöver tydliggöras för att riksdagen ska kunna fullgöra sitt kontrolluppdrag är bland annat hur instruktionerna utformas till de opolitiska tjänstemän som deltar i möten där slutsatser eller resolutioner antas.

En annan sak är hur regeringen ser på den rättsliga statusen på de resolutioner eller andra dokument som blir resultaten av möten inom FN-systemet. Ses de som bindande åtaganden för Sverige, och krävs det då att svensk politik anpassas för att för att stämma överens med dessa dokument?

Detta är redan intressant vad gäller folkhälsofrågor – inte minst rekommendationer om amning – men blir av än större principiell vikt då Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd.

När det gäller EU-samarbetet finns det konstitutionella former och ramar som respekteras av regering och riksdag. När det gäller arbetet inom FN-systemet saknas detta, även om det rör inrikespolitiska frågor eller frågor som möjligen är utrikespolitiska men där riksdagen ändå ska informeras och kunna följa upp regeringens arbete.

Hittills kvarstår viktiga frågor om regeringens politiska kontroll men också om hur riksdagen involveras – så att resultaten av mötena inte blir okontrollerad politikutveckling helt utan uppföljning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

På vilket sätt tas instruktionerna för opolitiska tjänstemän från Socialdepartementet som ska delta i möten inom FN-systemet fram, och hur följs dessa instruktioner senare upp?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:154 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)



PAGE

1


S2016/06519/FS
S2016/06520/FS S2016/06515/FS

S2016/06559/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2016/17:151 av Sofia Arkelsten (M) Politisk kontroll över beslut som fattas inom FN-systemet, 2016/17:153 av Sofia Arkelsten (M) Information till riksdagen om regeringens arbete inom FN-systemet, 2016/17:154 av Sofia Arkelsten (M) Instruktioner för opolitiska tjänstemän i FN-systemet, 2016/17:165 av Sofia Arkelsten (M) Rapporters rättslig status

Sofia Arkelsten har frågat mig på vilket sätt jag utövar politisk kontroll över beslut som fattas inom FN-systemet i frågor som faller under mitt ansvarsområde i regeringen, i de fall Sverige inte har en politisk tjänsteman som deltar i beslutet. Sofia Arkelsten har även frågat mig hur jag säkerställer att riksdagen informeras om regeringens arbete inom FN-systemet, de fattade besluten och på vilket sätt de följs upp, när det gäller frågor som faller under statsrådets ansvarsområde i regeringen. Vidare har Sofia Arkelsten frågat mig på vilket sätt instruktionerna för opolitiska tjänstemän från Socialdepartementet som ska delta i möten inom FN-systemet tas fram och hur dessa instruktioner följs upp, samt om det är mitt ställningstagande att en rapport som presenterats på WHO Europe och antagits på ett möte har en sådan rättslig status att Sverige därigenom blir bundet.

Regeringen prioriterar arbete med Världshälsoorganisationen (WHO) och arbetet styrs av en strategi beslutad av regeringen för perioden
2016–2019.

Resolutioner, rapporter och andra dokument som blir resultaten av möten inom WHO och FN-systemet i stort är vägledande för medlemsstaterna, men inte juridiskt bindande. Svenska ståndpunkter och instruktioner inför förhandlingar, initiativ och utspel internationella sammanhang omfattas av kravet på gemensam beredning. I normalfallet får den deltagande tjänstemannen, oavsett om denne är politisk eller opolitisk, genom den gemensamt beredda instruktionen ett förhandlingsutrymme samt en svensk målsättning för det slutliga förhandlingsresultatet. Hur instruktionen ser ut beror på frågans art samt hur prioriterad frågan är för regeringen. Hur resultatet av möten följs upp beror även det i hög grad på hur prioriterad frågan är och vilka som berörs av den. Generellt sett deltar Sverige med tvärsektoriella delegationer vid viktigare möten, och regeringen involverar relevanta myndigheter i beredning av ärenden.

Det bör dock understrykas att WHO, liksom vissa andra FN-organ, är en normerande expertorganisation som i enlighet med sitt mandat utarbetar olika typer av rekommendationer och riktlinjer, som inte nödvändigtvis är eller bör vara föremål för medlemsstatsförhandlingar, utan tas fram genom vetenskapliga processer.

Regeringskansliet kommer, enligt sedvanliga rutiner, ge riksdagen information när så efterfrågas.

Stockholm den 26 oktober 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.