Insatstider

Skriftlig fråga 2005/06:1856 av Widman, Allan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-19
Besvarad
2006-07-03
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga 2005/06:1856 av Allan Widman (fp) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Insatstider

Om drygt ett och ett halvt år kommer Sverige för första gången att med förband ingå i EU:s snabbinsatsförmåga. Under förberedelserna inför detta har frågan om bristen på strategisk lufttransportkapacitet väckts ett antal gånger. Ännu synes inte regeringen ha presenterat någon definitiv lösning på problemet som Sverige, i egenskap av frame work-nation, ytterst ansvarar för. Risken finns nu att Sverige måste betala den politiska kostnaden för ett misslyckande att möta de överenskomna kraven inom battle group-konceptet.

Avser statsrådet att inom EU väcka frågan om långsammare insatstider för Nordic Battle Group?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1856 besvarad av

den 29 juni

Svar på fråga 2005/06:1856 om insatstider

Försvarsminister Leni Björklund

Allan Widman har frågat mig om jag inom EU avser att väcka frågan om långsammare insatstider för den nordiska snabbinsatsstyrkan.

Europeiska rådet har beslutat att EU ska utveckla en självständig förmåga till militära snabbinsatser. Denna förmåga bygger på i förväg identifierade styrkor som ska kunna påbörja lösandet av sina uppgifter i fält inom tio dagar från order om insats. Från och med den 1 januari 2007 ska två snabbinsatsstyrkor stå i beredskap varje halvår. Dessa styrkor består av bidrag från två eller flera länder, varav ett har ledningsansvaret, så kallad framework nation. Frankrike, Tyskland, Italien och Grekland kommer vart och ett att vara framework nation för de fyra respektive snabbinsatsstyrkor som ska stå i beredskap under 2007. Sveriges riksdag och regering har beslutat att Sverige ska bidra till denna förmåga genom etablerandet av en nordisk snabbinsatsstyrka som i samarbete med Norge, Finland och Estland under svensk ledning ska stå i beredskap första halvåret 2008.

Valet av transportmedel för en snabbinsatsstyrka är kopplat till dess utformning och utrustning, vilket i sin tur beror på vilka uppgifter styrkan förväntas lösa. Utmaningen att transportera en militär snabbinsatsstyrka över stora avstånd under kort tid delar Sverige i större eller mindre utsträckning med samtliga europeiska länder.

I förberedelserna för den nordiska snabbinsatsstyrkans beredskapsperiod har flera konkreta åtgärder vidtagits för att klara denna utmaning. Sverige deltar i Strategic Airlift Interim Solution (Salis), ett samarbete som ger tillgång till tunga strategiska transportflygplan. Försvarsmakten har också bemyndigats att förhandla om medlemskap i European Airlift Centre (EAC), vilket kan ge oss möjlighet att genom poolning få tillgång till förbättrad flygtransportkapacitet. Därutöver kommer ytterligare möjligheter att prövas för att möta behovet av strategisk transportförmåga.

Bristen på strategisk transportförmåga är ett gemensamt problem för EU:s medlemsstater. Jag avser inte att väcka frågan i EU om långsammare insatstider för Nordic Battle Group, utan kommer tillsammans med övriga länder att fortsätta att söka gemensamma lösningar i denna angelägna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.