Till innehåll på sidan

Insatser mot minskade skadeverkningar av tobaksbruk

Skriftlig fråga 2016/17:414 av Erik Bengtzboe (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-30
Överlämnad
2016-12-01
Anmäld
2016-12-02
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07
Besvarad
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

De samhälleliga och personliga kostnaderna till följd av tobaksbruk är stora runt om i hela världen. Sverige är tack vare en lägre andel rökare än andra jämförbara länder mindre hårt drabbat än många andra länder, men likväl finns oerhört stora utmaningar för att förbättra hälsan.

Enligt WHO:s konvention är ett av syftena med det politiska arbete som sker att minska skadeverkningarna av tobak. Det kan exempelvis uppnås med mindre hälsovådliga tobaksprodukter, eller genom att tobaksbrukare byter till en mindre hälsovådlig tobaksprodukt. Detta är inte att likställa med att reducera eller eliminera tobaksbruk. Självfallet begränsas även negativa hälsoeffekter om tobaksbrukare väljer att helt sluta konsumera tobak och nikotin, men detta är något som vi i realiteten vet är svårt för många brukare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen för att uppfylla konventionens syfte att minska skadeverkningarna av tobaksbruk?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:414 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/07428/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:414 av Erik Bengtzboe (M) Insatser mot minskade skadeverkningar av tobaksbruk

Erik Bengtzboe har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att uppfylla syftet med WHO:s tobakskonvention att minska skadeverkningarna av tobaksbruk.

Regeringen har som mål att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Det är ett högt satt mål och reformer för att minska tobaksbruket kommer att vara en viktig del i att skapa en mer jämlik hälsa.

Under 2015 har regeringen gjort en översyn av inriktningen på den framtida politiken för alkohol-, narkotika- dopnings- och tobakområdet (ANDT). Det övergripande tobakspolitiska målet om ett minskat tobaksbruk ligger fast. Rökning är den enskilt största förebyggbara riskfaktorn för sjukdom och för tidig död. I strategin ställer sig regeringen därför bakom målet om att nå ett rökfritt Sverige till år 2025.

I våras överlämnade regeringen till riksdagen propositionen Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet – genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv. Lagändringarna trädde i kraft den 20 maj i år och innebär viktiga steg för att minska rökningen, inte minst bland unga.

De förändringar som regeringen har gått fram med i samband med detta är den största reformen på tobaksområdet sedan krogen blev rökfri 2005.

För att nå regeringens mål att minska tobaksbruket och förhindra att minderåriga börjar använda tobak krävs ett brett förebyggande arbete. I början av förra året tillsattes därför en utredning som bland annat hade i uppdrag att se över möjligheten att införa exponeringsförbud av tobaksprodukter, neutrala tobaksförpackningar och fler rökfria miljöer. Utredningen överlämnade sina förslag den 1 mars i år. Förslagen har remitterats och ärendet bereds nu i regeringskansliet.

Stockholm den 7 december 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.