Initiativ kring bärplockare inom EU

Skriftlig fråga 2012/13:28 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-08
Anmäld
2012-10-15
Besvarad
2012-10-17
Svar anmält
2012-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 oktober

Fråga

2012/13:28 Initiativ kring bärplockare inom EU

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Statsrådet skriver på regeringens hemsida att "EU ska vara en vakthund för mänskliga rättigheter, i Europa och övriga världen”. Under flera år har det varit omfattande problem och konflikter kring utländska bärplockare i Sverige. Den första vågen handlade om utomeuropeiska medborgare som lurades hit, och nu i somras skiftades fokus till fattiga EU-medborgare som i stor utsträckning var romer.

Dagens Nyheters förre chefredaktör har i en kulturartikel på ett bra sätt fångat årets händelser i de svenska bärskogarna. Jag citerar: ”I somras, mitt i semestertiden, hamnade ortsnamnet Mehedeby högt upp på svenska mediers rubriklistor. Platsen blev symbolfaktor i ett ideologiskt korsfält där svenska sedvanor som bärplockning och nationella säregenheter som allemansrätten konfronterades med sydeuropeisk fattigdom, bärföretagares girighet, fördomar mot romer och högerextrem propaganda.”  Han beskrev det hela som ett maskerat slaveri som drabbade medlemmar av Europas mest förtryckta minoritet – romerna.

Jag menar att denna fråga behöver lyftas upp på EU-nivå, så att händelserna från i somras inte upprepas nästa år. Det behövs också en mer generell diskussion om romernas situation i ett antal EU-länder, då dessa medlemsstater inte tar tag i den diskriminering och de övergrepp som sker. Sverige har självt ett förbättringsarbete att göra, men förhållandena i flera stater i både Öst- och Sydeuropa har betydligt allvarligare dimensioner.

Genom vilka initiativ inom EU avser statsrådet att motverka att Europas fattiga och i synnerhet Europas mest utsatta minoritet, romerna, än en gång exploateras i bärplockningssammanhang?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:28 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 17 oktober

Svar på fråga

2012/13:28 Initiativ kring bärplockare inom EU

Statsrådet Erik Ullenhag

Anders Karlsson har frågat EU-ministern genom vilka initiativ inom EU hon avser att motverka att Europas fattiga och i synnerhet Europas mest utsatta minoritet, romerna, än en gång exploateras i bärplockningssammanhang.

Frågan har överlämnats till mig.

Regeringens arbete för romers inkludering i samhället pågår intensivt både på nationell och på internationell nivå. Sverige deltar aktivt i EU:s och Europarådets arbete med att bekämpa den sociala exkludering, fattigdom och diskriminering som drabbar den romska befolkningen och som i allt högre grad är gränsöverskridande i Europa. Till exempel har Sverige varit pådrivande när det gäller att tydliggöra rollfördelningen mellan medlemsstaterna och kommissionen så att huvudansvaret för romsk inkludering ska bäras av staterna själva och kommissionen å sin sida stöttar och följer upp medlemsstaternas arbete.

Alla utländska bärplockare, oavsett om de är EU-medborgare eller från tredjeland, ska ha rimliga och rättvisa arbetsvillkor. I Sverige finns strikta regelverk med både kontroller och påföljder. Om det är fråga om dåliga arbetsvillkor hanteras det inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen, där ansvarstagande parter kommer överens om rimliga villkor och övervakar att de följs. Gäller det människohandel för arbetskraftsexploatering eller annan brottslighet är det en fråga för rättsväsendet. Ett antal myndigheter, däribland Migrationsverket, Polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket samarbetar för att motverka människohandel ibland annat bärbranschen.

Jag vill slutligen betona vårt gemensamma ansvar för att romer i Sverige och Europa åtnjuter samma rättigheter och möjligheter som majoritetsbefolkningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.