Informationsfriheten för intagna

Skriftlig fråga 2006/07:1637 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-11
Anmäld
2007-09-18
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 september

Fråga

2006/07:1637 Informationsfriheten för intagna

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

I regeringens proposition till riksdagen föreslår man att Kriminalvården ska kunna omhänderta böcker, tidskrifter och tidningar från intagna om de kan äventyra ordningen och säkerheten, eller om de motverkar behandlingen. Det ska inte ”krävas någon konkret bevisning” och det ska gälla ”drogmissbrukare, personer med kriminella värderingar, sexualbrottsdömda, spelmissbrukare och personer som är dömda för våldsbrott”. I en intervju i DN kan man läsa att justitieministern menar att det kan handla om böcker som förhärligar droger eller då fångar förkovrar sig i våld. Lagstiftningen som presenteras ger ingen klarhet i vad som anses vara opassande att se eller läsa. Det ska ligga helt i händerna på Kriminalvården att bestämma. Det hela blir inte bättre av att justitieministern uttrycker att det är en ”grannlaga fråga” huruvida film med våldsinslag ska tillåtas. Genom detta tunnas den grundlagsstadgade informationsfriheten ut. Ska man till exempel få läsa Snabba cash eller tidningen Svensk Jakt. Eller får man se på Kill Bill eller är rent av James Bond för våldsförhärligande. Därför vill jag fråga:

Avser justitieministern att förtydliga för vem och på vilket sätt intagnas informationsfrihet ska inskränkas med anledning av den föreslagna lagstiftningens otydlighet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1637 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1637 Informationsfriheten för intagna

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig om jag avser att förtydliga för vem och på vilket sätt intagnas informationsfrihet ska inskränkas med anledning av den föreslagna lagstiftningens otydlighet rörande intagnas rätt att inneha egendom.

För mig är det självklart att intagna i anstalt inte ska tillåtas att inneha egendom som motverkar den grundläggande målsättningen med verkställigheten, det vill säga att förebygga återfall i brott. I den till riksdagen lämnade propositionen Några ändringar i kriminalvårdslagstiftningen (prop. 2006/07:127) framgår de bedömningar regeringen har gjort och de avvägningar som Kriminalvården ska göra beträffande intagnas innehav av egendom.

Det ligger i sakens natur att utrymmet för frihetsinskränkningar är större inom kriminalvården än i samhället i övrigt. Jag anser att det aktuella lagförslaget innebär en bra avvägning mellan intresset av att upprätthålla ordning och säkerhet och att intagnas behandlingsprogram ska kunna genomföras på ett verkningsfullt sätt å den ena sidan samt de intagnas rätt till informationsfrihet å den andra sidan. Thomas Bodström synes mena att jag bör uppge vilka böcker, filmer med mera som ska förbjudas. Det om något vore en otillbörlig inskränkning av den grundlagsskyddade informationsfriheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.