Till innehåll på sidan

Individens ställning i socialförsäkringssystemet

Skriftlig fråga 2009/10:652 av Wittgren-Ahl, Siw (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-17
Anmäld
2010-03-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-03-26
Besvarad
2010-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 mars

Fråga

2009/10:652 Individens ställning i socialförsäkringssystemet

av Siw Wittgren-Ahl (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Beslut i ärenden som tidigare avgjordes i socialförsäkringsnämnder fattas numera i stället av tjänsteman hos Försäkringskassan. Genom att åtskilja funktionen utredare från funktionen beslutsfattare kunde individen vara trygg i vetskapen om att denne fått sitt fall ordentligt utrett och sakligt prövat. Med socialförsäkringsnämnder fick individen även möjlighet att inställa sig och framföra sin sak direkt inför nämnden.

Med de nya reglerna där tjänstemän både utreder och fattar beslut i försäkringsärenden har individens position försvagats. Individen kan uppleva det som att ärendet inte blivit ordentligt prövat och känna en ilska över att inte ha fått möjligheten att framföra sin sak. Framför allt då beslutet går emot den sökande kan individen känna sig kränkt av att inte ha blivit tagen på allvar eller lyssnad på.

Då regeringen medvetet valt att införa snäva tidsgränser för hur länge en individ ska få vara sjuk känns det viktigare än någonsin att stärka enskilda människors möjligheter att göra sig hörda i ett alltmer utbrett tjänstemannasamhälle.

Min fråga till statsrådet är på vilka sätt hon avser att stärka individens rättssäkerhet och möjlighet att få komma till tals i socialförsäkringsfrågor.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:652 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 26 mars

Svar på fråga

2009/10:652 Individens ställning i socialförsäkringssystemet

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Siw Wittgren-Ahl har frågat mig på vilket sätt jag avser att stärka individens rättssäkerhet och möjlighet att komma till tals i socialförsäkringsfrågor.

Jag kan konstatera att frågan i huvudsak berör sjukförsäkringen och mer specifikt sjukpenningen. Denna förmån har inte varit föremål för en prövning av socialförsäkringsnämnderna. Socialförsäkringsnämnderna prövade ärenden om sjukersättning/aktivitetsersättning, handikappersättning och vårdbidrag, ärenden om livränta samt ärenden om rätt till assistansersättning.

Det är av största vikt för förtroendet för socialförsäkringen att Försäkringskassans handläggning av enskilda ärenden är rättssäker och att lagstiftningen tillämpas lika i hela landet. Det är Försäkringskassans ledning som har ansvaret för att så sker.

Utredningen om en översyn av processuella regler inom socialförsäkringen med mera konstaterade i sitt betänkande (SOU 2001:47) att det fanns brister i beslutsunderlag och handläggning av förtidspensionsärenden vilket riskerade att leda till att felaktiga beslut fattades.

De ärenden som avgjordes i socialförsäkringsnämnd var ärenden som hade stor betydelse för den enskildes ekonomi och där det vid avgörandet av rätten till förmånen ingick ett visst inslag av skälighetsbedömning. Regeringen ansåg att den tidigare beslutsformen inte var tillräcklig ur ett effektivitets- och rättsäkerhetsperspektiv. Därför avvecklades socialförsäkringsnämnderna.

Regeringen har genom bildandet av Inspektionen för socialförsäkringen tillskapat en fristående myndighet som har till uppgift att värna rättssäkerheten och effektiviteten inom socialförsäkringsområdet. Vid sammanslagningen av Försäkringskassan 2005 försvann den oberoende tillsynen av socialförsäkringsadministrationen. Tidigare hade Riksförsäkringsverket denna uppgift.

Jag kan konstatera att Försäkringskassan i sin årsredovisning anger att myndighetens nya verksamhetsstruktur har givit förbättrade förutsättningar för likabehandling över hela landet. Försäkringskassan gör också bedömningen att arbetet med en enhetlig rättstillämpning utvecklas i rätt riktning.

Regeringen har genomfört ett flertal åtgärder i syfte att stärka rättssäkerheten i handläggningen av ärenden. I budgetpropositionen för 2010 tillförde regeringen permanent 600 miljoner kronor för att säkerställa en effektiv och rättssäker handläggning.

Mot bakgrund av det som nu har redovisats anser jag att det för tillfället inte finns skäl för mig att vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.