Indexering av drivmedelsskatten

Skriftlig fråga 2017/18:1340 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-23
Överlämnad
2018-05-23
Anmäld
2018-05-24
Svarsdatum
2018-05-30
Sista svarsdatum
2018-05-30
Besvarad
2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Höga bränslepriser i allmänhet och priset på bensin och diesel i synnerhet är ett hårt slag mot boende på landsbygd. Landsbygden saknar i hög grad kollektivtrafik och är därför beroende av bilen och energieffektiva drivmedel. Sedan bensinpriset nyligen nådde nivåer runt 16,16 kronor per liter är upprördheten bland boende på landsbygden stor. Det finns förvisso omvärldsfaktorer som påverkar priset, såsom världsmarknadspriset på olja och kronans låga värde. Detta är faktorer som är svåra att rå på, men en faktor som vi kan påverka är skatten som sedan 2017 har ökat med 54 öre per liter bensin och som för närvarande uppgår till nästan 10 kronor per liter.

Många bilägare upprörs också över den dolda skattehöjning som regeringen har infört eftersom många helt enkelt inte har känt till den indexering av skatten som regeringen införde 2017. Med hänvisning till dagens situation är det också tydligt att en indexering av bränsleskatten tidvis kan få orimligt stora effekter för dem som berörs. Indexeringen är också odemokratisk på så vis att regeringen på detta vis undanhåller riksdagen möjlighet att påverka beslutet.

Med hänvisning till detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att boende på landsbygd inte ska drabbas så hårt av de höga drivmedelsskatterna, och är ministern beredd att slopa indexeringen av bensin- och dieselskatten?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1340 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2018/02151/SE

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1340 av Betty Malmberg (M)
Indexering av drivmedelsskatten

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att boende på landsbygd inte ska drabbas så hårt av de höga drivmedelsskatterna och om jag är beredd att slopa indexeringen av bensin- och dieselskatten.

Vi ärvde ett budgetunderskott i en tid när det fanns ett stort behov av gemensamma investeringar. Investeringarna behövde finansieras och då behövde vissa av skatterna justeras. Drivmedelsskatten har varit indexerad under de senaste 20 åren, men indexeringen har inte tagit hänsyn till utvecklingen av BNP. Regeringen konstaterade att ökningen av KPI hade varit måttlig under åren innan regeländringen, medan tillväxten i BNP och de reala inkomstökningarna i samhället varit betydligt högre. För att den miljöstyrande effekten inte skulle urholkas, såg vi det i det läget som rimligt att den befintliga indexeringen av beskattningen av bensin och diesel kompletterades med ett schabloniserat tillägg om två procentenheter, för att beakta utvecklingen av BNP. På samma sätt som brytpunkten för statlig inkomstskatt är indexerad.

Regeringen har samtidigt gjort ansträngningar för att hitta andra åtgärder än skatteåtgärder för att uppnå de nationella målen om minskade utsläpp från transportsektorn. Därför föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2018 ett bränslebyte som innebär att miljövänliga bränslen ska blandas in i fossilfria bränslen. När reduktionsplikten införs den 1 juni 2018 justeras beräkningsgrunderna för den koldioxidskatt som tas ut på bränslen inom plikten. Koldioxidskatten för bensin och diesel justeras med beaktande av den andel biodrivmedel som följer av reduktionsplikten. Även energiskattesatserna på bensin respektive diesel sänks fr.o.m. den 1 juli i år. Anledningen är att reduktionsplikt kombinerat med dagens energiskattesatser för bensin och diesel annars skulle ha lett till högre pris för dessa drivmedel vid pump. Koldioxidskattesatsen på bensin sänks med 9 öre per liter och på diesel med 110 öre per liter. Energiskattesatsen sänks med 21 öre per liter bensin och 31 öre per liter diesel. De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2018.

När det gäller den demokratiska aspekten och riksdagens möjlighet att påverka frågan är påståendet att lagstiftningen skulle vara odemokratisk något överraskande. Det är riksdagen som har fattat beslut om indexering av drivmedelsskatterna, både den indexering som beslutades för över 20 år sedan och den som beslutades i budgetpropositionen för 2016. Riksdagen har också möjlighet att på eget initiativ ändra lagar eller byta ut regeringar. Det är djupt oroväckande om en riksdagsledamot inte känner till sitt ansvar som ledamot i denna församling. Frågan väcks också varför ledamoten inte har fört fram samma synpunkt när det gäller brytpunkten för statlig inkomstskatt som har varit utformad på detta sätt sedan skattereformen.

Det ska vara möjligt att kunna bo och verka i hela landet, även där kollektivtrafikalternativ saknas eller är begränsade. Regeringen har därför tillsatt en kommitté för att se över reseavdraget. Översynen görs för att underlätta för de som bor på landsbygden. En utgångspunkt för kommitténs arbete är att utforma regler som ska bidra till regionförstoring och därigenom underlätta rörligheten på arbetsmarknaden, samtidigt som utformningen bidrar till klimatmålet för transportsektorn 2030.

Stockholm den 30 maj 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.