impotens

Skriftlig fråga 1997/98:654 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-04-16
Anmäld
1998-04-20
Besvarad
1998-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:654 av Carina Hägg (s) till socialministern om impotens

Det finns ingen kartläggning av hur omfattande problemet med impotens är. Beräknat efter besök på urologmottagningar uppskattas antalet män med impotensproblem i tusental. En del vänder sig till RFSU eller sexolog men problemet är även väl känt hos familjerådgivare. Det är medelålders och framför allt äldre män som drabbas. De vanligaste orsakerna är fysiologiska t.ex. prostatasjukdomar, kirurgi, men orsaken till problemen kan också vara psykiskt betingad. Vissa läkemedel har impotens som biverkning.

I dag är det specialistmottagningarna som i första hand tar sig an impotenspatienter med årslånga köer som följd. Impotens är en lågprioriterad åkomma. Ett exempel från Jönköpings landsting får illustrera hur det kan gå till när någon söker läkare för impotensproblem. Läkaren på vårdcentralen remitterar patienten till sjukhusets urologmottagning. Eftersom impotens lågprioriteras kan väntetiden bli upp till 2-3 år. Prioriteringskommittén gav i sitt betänkande inte heller underlag för några konkreta prioriteringar att använda sig av när det gäller impotens. Det är också svårt att i dag hitta någon särskild vårdmodell eller något vårdprogram för personer med impotensproblem. I dag är det fortfarande många som känner det svårt att ta upp detta problem. Men jag ser ändå tendenser till en större öppenhet och större krav på behandling.

Min fråga till regeringen är om socialminister Margot Wallström uppmärksammat behovet av förbättringar av vården för män med impotensproblem.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:654 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:654 om impotens
    Socialminister Margot Wallström

Carina Hägg har frågat mig om jag har uppmärksammat behovet av förbättringar av vården för män med impotensproblem.

Någon fullständig bild av hur många män som har impotensproblem kommer vi med största sannolikhet inte att få reda på, med anledning av att det fortfarande är så många män som aldrig söker hjälp för dessa problem.

Orsakerna till impotens är av flera slag. Som exempel kan nämnas att impotensproblem är vanligt hos diabetespatienter och det är mycket vanligt som biverkning efter behandling av prostatacancer. Potensen avtar även med stigande ålder.

I dag behandlas impotenspatienter inom flera olika specialiteter inom sjukvården. Avgörande för vem man kontaktar inom vården beror till stor del på orsaken till problemet. Många behandlas på urologmottagningar och där kan väntetiderna bli långa. Men många behandlas också inom andra områden, t.ex. kirurgavdelningar, diabetesmottagningar, rehabiliteringsavdelning eller inom öppenvården.

Generellt sätt är det fler som söker för impotensproblem i dag än tidigare, vilket är positivt med tanke på att det innebär att fler vågar tala om sina problem. En tydlig tendens är att det blir alltfler som söker för sina problem hos husläkaren och inom öppenvården. Många husläkare kan i dag hjälpa impotenspatienterna eftersom det finns effektiva medicinska hjälpmedel att tillgå.

Utvecklingen av nya medicinska hjälpmedel går framåt. Det finns nya effektiva hjälpmedel på marknaden i andra länder som vi med största sannolikhet kommer att få se i Sverige inom en snar framtid. Dessa hjälpmedel kommer att förhoppningsvis förenkla impotenspatienternas vardag samtidigt som det kommer att underlätta allmänläkarens möjlighet att erbjuda adekvat stöd och hjälp. De medför troligen att flertalet impotenspatienter inte kommer att vara beroende av specialistmottagningarna i samma utsträckning och att de snabbare kan få hjälp än vad som är fallet i dag.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.