IMO:s svavelregler

Skriftlig fråga 2009/10:381 av Stenberg, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-21
Anmäld
2009-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-01-11
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga

2009/10:381 IMO:s svavelregler

av Hans Stenberg (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

När IMO beslutade om särskilt stränga regler för svavel i fartygsbränsle i Östersjön och delar av Nordsjön hade ingen konsekvensanalys av beslutet gjorts. När man sedan i efterhand har gjort sådana analyser visar det sig att det får helt förödande ekonomiska effekter för den svenska och finska basindustrin. Om beslutet genomförs från 2014 tvingas industrin av ekonomiska skäl till stora delar att övergå från fartygstransporter till att transportera med lastbil. Sammantaget blir effekterna av beslutet så betungande för den svenska och finska basindustrin att det kommer att få allvarliga konsekvenser för den framtida investeringsviljan i näringen.

Det är värt att notera att även om man skulle nöja sig med en sänkning av svavelnivån till 0,5 procent eller om ikraftträdandet av beslutet skulle skjutas på framtiden så gäller ändå betydligt strängare krav för sjöfarten i Nordeuropa än i övriga världen.

Den finska regeringen har tagit konsekvenserna av detta och meddelat att man inte kommer att kunna införliva revideringen av svavelreglerna för norra Europa. Jag vill därför fråga statsrådet:

Kommer statsrådet att verka för att den svenska regeringen ska följa Finlands exempel och meddela IMO att vi inte kan införa beslutet som avser den norra delen av Europa Marpol Annex VI?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:381 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 11 januari

Svar på fråga

2009/10:381 IMO:s svavelregler

Statsrådet Åsa Torstensson

Hans Stenberg har frågat mig om jag kommer att verka för att den svenska regeringen ska följa Finlands exempel och meddela IMO att Sverige inte kan införa beslutet som avser den norra delen av Europa enligt Marpol Annex VI.

Enligt den information jag inhämtat är den finska skrivelsen till IMO en notifiering med anledning av interna finska lagstiftningsprocedurer som gör att man inte hinner få lagstiftning som genomför beslutet godkänd före årsskiftet. Den finska notifieringen säger inte att man inte kan införa beslutet i fråga.

Att få till stånd skärpta krav vad gäller svavelhalten i marint bränsle har stått högt på miljödagordningen och ett intensivt arbete har pågått under många år i IMO där så väl medlemsländer som sjöfartsorganisationer deltagit. I detta arbete har EU-länderna, inklusive Sverige, varit aktiva. Beslutet om de skärpta gränskraven togs sedermera enhälligt i oktober 2008. Försurande nedfall som orsakas av utsläpp av svaveldioxid ger stora problem. Svavelföreningar i bränslen bidrar också till bildandet av hälsofarliga partiklar och så kallade aerosoler. Genom en övergång till lågsvavligt bränsle kan utsläppen minskas. Detta har en positiv inverkan på miljön såväl till havs som i hamn. Mot denna bakgrund har också USA och Kanada för avsikt att runt sina kuster införa svavelkontrollområden med de skärpta IMO-kraven.

Frågor om svaveloxider lyder under så kallad exklusiv gemenskapskompetens eftersom de regleras i EG-direktivet om svavelhalten i marina bränslen. Kommissionen förbereder för närvarande ett förslag till ändringar av svaveldirektivet bland annat mot bakgrund av IMO-beslutet. Förslaget förväntas att läggas fram under den senare delen av 2010. I den översyn som nu görs ska kommissionen också se över frågan om utseende av ytterligare kontrollområden.

Jag delar den uppfattningen att det är mycket olyckligt att det med IMO:s regler kommer att vara skillnad mellan de krav som ställs i norra Europa jämfört med övriga Europa. Jag kan bara understryka vikten av ett enhetligt europeiskt angreppssätt i denna fråga. Detta har också framförts i en skrivelse från regeringen till kommissionen i slutet av oktober i samband med arbetet med den framtida europeiska transportpolitiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.