Icke kraftproducerande dammar

Skriftlig fråga 2017/18:272 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-14
Överlämnad
2017-11-15
Anmäld
2017-11-16
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Den tidigare Vattenverksamhetsutredningens förslag har varit ute på remiss. Först nu har svaren kommit in och det finns en mängd obesvarade frågor.

En av de mest brännande frågorna är vem som ska finansiera de insatser som krävs för att alla Sveriges dammar ska leva upp till miljökraven. För småskaliga vattenkraft föreslås en fond som delfinansieras av vattenkraftsbranschen själv. För dammar som inte har någon kraftproduktion finns däremot inte denna möjlighet.

I Sverige finns det ca 11 000 icke kraftproducerande dammar, dammar som har funnits i flera hundra år och som ofta är en viktig del av ortens kulturminnen. Ägarna av dessa dammar förväntas enligt förslaget själva bära kostnaden, en kostnad som de aldrig kommer att få täckning för.

Om ägarna väljer att inte söka tillstånd kvarstår endast möjligheten att riva dammen, med risken att stora kulturminnen går förlorade och att den nu etablerade faunan och växtmiljön raseras. Detta blir ett orimligt och förhoppningsvis inte önskvärt scenario ens från den rödgröna regeringens sida.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att undvika att icke kraftproducerande dammar rivs till följd av Vattenverksamhetsutredningens förslag?  

Svar på skriftlig fråga 2017/18:272 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/02801/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:272 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Icke kraftproducerande dammar

Cecilie Tenfjord-Toftby har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att undvika att icke kraftproducerande dammar rivs till följd av Vattenverksamhetsutredningens förslag.

I stället för att lägga vattenverksamhetsutredningens förslag avseende kraftverk och dammar till grund för förslag till ändrad lagstiftning har det inom Regeringskansliet tagits fram en promemoria som rubricerats Vattenmiljö och vattenkraft. Promemorian innehåller bl.a. förslag till ändringar som kopplar till påverkan på kulturmiljöer. Förslaget innebär bland annat att det tydliggörs att en tillståndsdom i förekommande fall ska innehålla de villkor som behövs med hänsyn till intresset av att skydda värdefulla natur- och kulturmiljöer. I promemorian har bedömts att detta förtydligande minskar risken för att kulturmiljöfrågor inte ges tillräcklig tyngd i de enskilda prövningarna med följden att värdefulla kulturmiljövärden går förlorade. Promemorian har remitterats och beredning av frågan pågår för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen delar uppfattningen att äldre icke kraftproducerande vattenverksamheter kan vara en viktig del av ortens kulturminnen som bidrar till förståelse för de historiska sambanden och samhällets utveckling. Det är därför av stor vikt att kulturmiljöperspektivet involveras tidigt i tillstånds- och tillsynsprocesser för att möjliggöra nödvändiga intresseavvägningar. Länsstyrelserna har enligt regleringsbrev för 2016 och 2017
i uppdrag att bl.a. redovisa det tvärsektoriella samarbetet och särskilt arbetet med att överbrygga konflikter mellan naturvårds- och kulturmiljöintressen vid hantering av småskalig vattenverksamhet. Av årsredovisningarna framgår att arbetet utvecklats och att kulturmiljökompetenser i högre grad involverats för att möjliggöra intresseavvägningar bl.a. genom fortsatt arbete med inventering och underlag. Att länsstyrelsen redovisar ett ökat samspel mellan kulturmiljö och tillsyn av vattenverksamheter är mycket positivt.

Länsstyrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser inklusive att det vid drift av en vattenverksamhet eller åtgärdande av en vattenanläggning tas nödvändig hänsyn till påverkan på kulturmiljöer. Denna tillsyn sker i enlighet med sedan länge beslutade regelverk och jag förutsätter att Cecilie Tenfjord-Toftby och jag är överens om att gällande rätt innebär att även äldre verksamheter ska bedrivas med dagens krav på miljöhänsyn.

Stockholm den 22 november 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.