Hyresrätter och hyresrättsettor

Skriftlig fråga 2007/08:1469 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-10
Besvarad
2008-07-16
Besvarad
2008-07-24
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juli

Fråga

2007/08:1469 Hyresrätter och hyresrättsettor

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Unga människor behöver en första bostad men nu hotas både hyresrätten och hyresrättsettorna att försvinna i rikets största kommun. Bara 4 837 kommunala hyreslägenheter uppges bli kvar i Stockholms innerstad om alla intresseanmälningar av allmännyttans fastigheter leder till försäljning. Av de nuvarande 5 359 kommunala hyresrättsettorna i innerstaden blir vidare bara 1 500 kvar. Samtidigt kommer antalet stockholmare i åldern 20–24 år att öka kraftigt de närmaste åren. Det kommer att bli svårt för dem att hitta lägenheter, om de inte har eller lånar pengar. Innerstaden blir ett reservat för människor med kapital, en utveckling som setts i många andra europeiska storstäder. Sverige borde kunna bättre och bostadsministern borde intressera sig för att ha en dialog med de styrande i rikets huvudstad, som ändå är landets skyltfönster.

Mot bakgrund av det anförda vill jag fråga vilka initiativ statsrådet Mats Odell avser att ta i syfte att bevara hyresrätter och hyresrättsettor i aktuella storstadsområden.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1469 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 16 juli

Svar på fråga

2007/08:1469 Hyresrätter och hyresrättsettor

Statsrådet Mats Odell

Ameer Sachet har frågat vilka initiativ som jag avser att ta i syfte att bevara hyresrätter och hyresrättsettor i aktuella storstadsområden.

Jag kan dela Ameer Sachets oro över att bostadsmarknaden inte är i balans. Detta gäller särskilt bostadsmarknaden i Stockholm. Det Ameer Sachet glömmer är att de problem vi ser på bostadsmarknaden i dag till stor del skapades av den tidigare regeringen. Under stor del av 1990-talet och en bit in på detta årtionde byggdes mycket få bostäder, varav vanliga hyresbostäder utgjorde en liten andel. En jämförelse med våra nordiska grannländer visar att det under en lång rad år byggts betydligt färre bostäder i Sverige i förhållande till folkmängd. Det var då grunden till den nuvarande bristen lades.

Hyresfastighetssektorn måste ges rimliga villkor så att det blir intressant med långsiktigt ägande och därmed också att bygga nytt och vårda bostadsbeståndet. I detta sammanhang vill jag även betona att frågan om hyressättningens utformning som behandlas i betänkandet om allmännyttans villkor också kan påverka intresset för att äga, förvalta och bygga hyresrätter. Betänkandet är föremål för remiss.

De viktigaste förutsättningarna för ett bostadsbyggande som ligger på en långsiktigt hållbar nivå ges dock av de makroekonomiska förutsättningarna. Ränteutvecklingen, inflationen, tillväxten och den reala ökningen av hushållens disponibla inkomster är centrala delar i bostadsbyggandets utveckling. Regeringens satsning på att få fler i arbete är därmed också en satsning på ökad möjlighet för fler att kunna efterfråga en bostad som passar de egna behoven, vilket i sin tur bör återspeglas i utbudet.

Jag vill slutligen betona att det är varje kommun som genom det kommunala bostadsförsörjningsansvaret har ansvar för att planera för en fungerande bostadssituation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.