Till innehåll på sidan

Hyresgästers ställning vid styckvisa renoveringar

Skriftlig fråga 2017/18:617 av Nooshi Dadgostar (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-18
Överlämnad
2018-01-22
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Allt fler privata fastighetsbolag har som affärsmodell att köpa upp hyresrätter och renovera lägenheterna vid utflyttning i syfte att höja hyran. De privata fastighetsbolagen renoverar lägenheterna en i taget mellan att en hyresgäst flyttat ut och en ny flyttat in. Fenomenet kallas styckvisa renoveringar och tillämpas av flera stora och snabbt växande fastighetsbolag såsom Willhem, Victoria Park och D. Carnegie & Co. För lägenheter som renoveras på det här sättet är kraftiga hyreshöjningar på 40 procent eller mer inget ovanligt.

Styckvisa renoveringar innebär flera problem. För det första skulle merparten av dessa bostäder behöva stamrenoveras för att överleva tekniskt – inte putsas på ytan, vilket styckvisa renoveringar de facto innebär. När fastighetsägaren väl bestämmer sig för att genomföra ett stambyte, och kök och badrum slängs ut igen, finns det en överhängande risk för att stambytet inte kan finansieras eftersom resurserna har använts för styckvisa renoveringar. För det andra leder det till högre hyror och lägenheter som allt färre kan efterfråga. För det tredje påverkas de boendes boendemiljö negativt av ständigt pågående renoveringar.

I betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) finns förslag om att öka hyresgästers inflytande vid stora renoveringar som medför kraftiga hyreshöjningar. Men det gäller bara befintliga hyresgäster. Om ingen har kontrakt på en lägenhet, som i fallet med styckvisa renoveringar, kan ingen heller försöka invända mot hur omfattande renoveringen blir och hur mycket det i sin tur höjer hyran. Problemet har påtalats av Hyresgästföreningen. Enligt Hyresgästföreningen får många av de lägenheter som renoveras styckvis en oförhandlad hyra, då Hyresgästföreningen ofta har svårt att komma överens med fastighetsägarna om den hyresnivå de senare vill ta ut. Om hyran är oförhandlad och sätts ensidigt av fastighetsägaren kan den hyresgäst som flyttar in efter renoveringen överklaga hyresnivån efter sex månader. I bostadsbristens Sverige är det dock få som i egenskap av ny hyresgäst vill ta strid mot hyresvärden. Det är därför inte ovanligt att den här sortens konceptrenoverade lägenheter står utanför hyresförhandlingssystemet i flera år, med mycket höga hyror.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka hyresgästernas ställning vid styckvisa renoveringar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:617 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/

00631/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:617 av Nooshi Dadgostar (V) Hyresgästers ställning vid styckvisa renoveringar

Nooshi Dadgostar har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka hyresgästernas ställning vid styckvisa renoveringar.

Den hyresrättsliga lagstiftningen är i stora delar ett resultat av en avvägning mellan hyresvärdens och hyresgästernas intressen. Bostadssociala hänsyn till befintliga hyresgäster har haft stor betydelse vid reglernas utformning. Här kan framhållas t.ex. hyressättningssystemet och hyresgästens rätt till förlängning av hyresavtalet. Hyresgästers inflytande vid ombyggnad är ett annat exempel på att hänsyn tagits till tryggheten i boendet.

När en lägenhet som inte är uthyrd byggs om finns det inte någon hyresgäst till lägenheten och alltså inte heller någon som direkt berörs av renoveringen. Det har därför ansetts att det i dessa fall inte finns behov av särskilda regler i syfte att värna någon enskild hyresgästs rätt. Frågan om vilka åtgärder som en fastighetsägare bör få vidta i en sådan situation handlar snarare om vilken sammansättning och standard som lägenhetsbeståndet i stort bör ha.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att hyreslägenheter ska kunna efterfrågas av personer med olika inkomster. Ett exempel är det investeringsstöd som regeringen har infört i syfte att främja utbudet av nya bostäder för studerande och hyresbostäder till en lägre hyra. Regeringen kommer att fortsätta att föra en aktiv och inkluderande bostadspolitik.

I fråga om de hyresgäster som flyttar in i en renoverad lägenhet finns det anledning att betona att de vanliga skyddsreglerna gäller. Det innebär bl.a. att hyresgästen kan begära att hyran fastställs till en skälig nivå utan att riskera att sägas upp från lägenheten.

De hyresgäster som bor i hus där lägenheter renoveras efter hand har rätt till ett bra och tryggt boende. Det innebär bl.a. att förvaltningen av hyreshuset inte får eftersättas för att t.ex. pressa hyresgäster att flytta. Hyresgäster får inte heller utsättas för oacceptabla störningar på grund av utdragna och omfattande ombyggnationer.

Jag följer nära utvecklingen i frågor som avser bl.a. hyresgästers ställning vid ombyggnader.

Stockholm den 31 januari 2018

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.