Hoten mot våra lövträd

Skriftlig fråga 2012/13:655 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-14
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juli

Fråga

2012/13:655 Hoten mot våra lövträd

av Hans Olsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Flera av våra lövträd befinner sig under pressande hot om omfattande massdöd och näst intill utplåning. Inte minst drabbar detta våra stadsmiljöer där lövträden i stor utsträckning finns i parker, utmed gator och som alléer.

Almsjukan härjar runt om i landet. Den kom redan 1950 till Sverige men i en mer aggressiv form först kring 1980. Almsjukan är en aggressiv svampsjukdom som sprids via en insekt och som leder till blockering av vattentransporten i trädet. På kort tid vissnar det och dör. När träden är angripna kan sporerna från almsjukesvampen sprida sig ned i rotsystemen och blir då oberoende av sitt bärardjur, almsplintborren. De sprider sig i stället via rotkontakter till närstående almar. Askskottssjukan kom år 2002 och sprids snabbt med hjälp av sporer. Symtomen på asken är döda skott, vissnade blad och sår på stammen. Svampen tycks döda träden genom att den ”äter sig” runt stammen och stryper näringstillförseln. Tittar man på Baltikum i dag ser man situationen som den sannolikt kommer att vara i Sverige om tio år. I Litauen beräknas ca 60 procent av alla bestånden vara drabbade.

Både alm och ask kan mer eller mindre försvinna i Sverige som läget är nu. Det rapporteras generellt om ökande sjukdomsangreppen på våra lövträd. Många av sjukdomarna orsakas av algsvampar som kan drabba ek, al, bok, hästkastanj och lind.

Genom vilka åtgärder avser miljöministern att rädda våra lövträd och därmed våra gröna stadsmiljöer från förstörelse?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:655 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 14 augusti

Svar på fråga

2012/13:655 Hoten mot våra lövträd

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Hans Olsson har frågat statsrådet Lena Ek genom vilka åtgärder miljöministern avser att rädda våra lövträd och därmed våra stadsmiljöer från förstörelse. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Hotet mot våra lövträd i skog, park och stadsmiljöer är en angelägen fråga. Samhällets utmaningar att förhindra och begränsa spridning av växtskadegörare och växtsjukdomar ökar i takt med ökat resande, ökad global handel och ett varmare klimat. Samtidigt är problem med angrepp på träd ingen ny företeelse. Almsjukan till exempel, började uppträda i Nordvästeuropa på 1910-talet. Sedan dess har sjukdomen förorsakat omfattande almdöd från tid till annan på olika platser. När det gäller askskottsjukan har spridningen på ett tiotal år kraftigt påverkat bestånden av ask i Sverige och arten rödlistades 2010.

Lövträden bidrar till biologisk mångfald och är en betydelsefull del av våra skogar och vårt kulturarv. Jag vill lyfta fram fyra åtgärder som vidtas för att värna lövträd i skog, park och stadsmiljöer.

Vi har inom EU gemensamma krav och kontroller vid handel med växter och växtprodukter. Inom ramen för EU-samarbetet pågår just nu förhandlingar kring ett nytt regelverk om skyddsåtgärder mot spridning av växtskadegörare. I det arbetet ligger fokus på ökat förebyggande arbete genom bland annat krav på inventeringar och tidig anmälan vid förekomst av skadegörare.

Den andra åtgärden som jag vill nämna är det som görs för att begränsa befintliga angrepp på ask. Under 2013–2015 kommer Sveriges lantbruksuniversitet, Skogsstyrelsen och Skogforsk att bedriva en nationell insamling av ympkvistar från friska askar. Insamlingen syftar bland annat till att etablera en genbank med resistenta träd samt att genom forskningsanalyser öka förståelsen för varför vissa träd är motståndskraftiga. Initiativet avser att minska askskottsjukans effekter och hitta framtida lösningar på angreppen.

En tredje åtgärd är de forskningsprojekt som pågår, bland annat på Sveriges lantbruksuniversitet och som syftar till att kartlägga och ge kunskap om algsvampar och andra svampsjukdomar. Ytterligare kunskap om de angrepp som drabbar lövträd ger bättre förutsättningar för att motverka dem.

Slutligen vill jag lyfta fram de stöd som finns för att anlägga och bruka ädellövskog. Dessa stöd bidrar till att främja bevarandet av dessa trädarter i vår natur.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.