Hot mot torsken

Skriftlig fråga 2016/17:863 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-16
Överlämnad
2017-02-16
Anmäld
2017-02-17
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01
Besvarad
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Torsken har länge varit hotad av överfiske i Östersjön. Fiskens tillväxt i delar av Östersjön har aldrig varit så dålig som nu, men detta är inte något Danmark verkar bekymra sig över. Att skydda torsken från utfiskning och samtidigt behålla en vital fiskeindustri är en utmaning vi delar med våra grannländer. Gemensamma problem kräver gemensamma lösningar. Det var med detta i åtanke som EU:s fiskepolitik infördes 2014. Lagstiftningen innebär att vi alla accepterat att inte fiska torsk i en sådan utsträckning att artens tillväxt hotas. I Sverige har detta inneburit att vi har fortsatt att minska torskkvoterna, och inget fiske med trål efter torsk får bedrivas i västra Östersjön.

När Danmark den här veckan valde att frångå vår gemensamma lagstiftning är det både ett slag mot torsken och djupt orättvist mot den svenska fiskerinäringen. Genom att danska regeringen valt att utnyttja ett kryphål i EU-lagstiftningen har man de facto godkänt fiske under torskens lekperiod, när den är som absolut mest sårbar, och på så sätt försatt hela torskbeståndet i akutkris. Experter menar att en fortsatt utveckling snart kan innebära slutet för torsken i Östersjön.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

På vilket sätt avser statsrådet att agera för att förhindra utfiskningen av torsken i Östersjön?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:863 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/01214/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:863 av Tina Acketoft (L) Hot mot torsken

Tina Acketoft har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att förhindra utfiskningen av torsken i Östersjön.

Det är Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2016/1139 av den 6 juli 2016 om upprättande av en flerårig plan för bestånden av torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön som anger ramarna för förvaltningen av torsk i Östersjön. Den fleråriga planen syftar till att uppnå de mål som anges i den gemensamma fiskeripolitiken, särskilt genom att tillämpa försiktighetsansatsen i fiskeriförvaltningen, och bidra till att nyttjandet av de arter som omfattas av planen sker på ett sådant sätt att populationerna återställs till och bevaras över nivåer som säkerställer MSY (maximalt hållbart nyttjande).

Det finns två torskbestånd i Östersjön. Enligt ICES rådgivning för 2017 ligger det västra torskbeståndet långt under MSY-nivån. ICES har i sin rådgivning även lyft fram fritidsfiskets bidrag till fiskeridödligheten på västlig torsk. När det gäller det östra torskbeståndet kan ICES, pga. bristfällig biologisk information, inte genomföra en fullständig beståndsanalys och därmed kunde inte ICES för 2017 lämna någon information om fiskeridödlighet.

När fiskemöjligheterna i Östersjön för 2017 skulle fastställas hösten 2016 agerade jag mot denna bakgrund för att fiskemöjligheterna för torsk i Östersjön för 2017 skulle sättas i enlighet med Östersjöplanen och den gemensamma fiskeripolitikens MSY-mål samt att den vetenskapliga rådgivningen och försiktighetsansatsen skulle utgöra grunden för beslutet. Mot denna bakgrund agerade jag för väsentliga minskningar av fiskemöjligheterna för torsk i både västra och östra Östersjön samt underströk vikten av att vidta kompletterande åtgärder för att skydda det västra torskbeståndet. Givet den västra torskens beståndssituation och fritidsfiskets bidrag till fiskeridödligheten för torsken i det beståndet agerade jag även för att på ett proportionerligt vis reglera fritidsfiske efter torsk i västra Östersjön för 2017.

Den slutliga överenskommelsen innebar i enlighet med Östersjöplanen en väsentlig minskning av fiskemöjligheterna för torsk i västra Östersjön om 56 procent, och en väsentlig minskning av fiskemöjligheterna för torsk i östra Östersjön om 25 procent. Utöver att reglera fiskemöjligheterna innebar överenskommelsen även ytterligare kompletterande bevarandeåtgärder för torsk i västra Östersjön. Dels regleras för första gång även fritidsfiske på torsk i västra Östersjön på EU-nivå, genom fastställande av en s.k. baglimit. Regleringen innebär att fritidsfiskare som fiskar i västra Östersjön (dvs. väster om Bornholm) får behålla maximalt fem torskar per person per dag. Under lekperioden är motsvarande antal tre. Dels förlängdes den nuvarande stängda perioden under lekperioden från sex till åtta veckor, och gäller nu från 1 februari till den 31 mars 2017 i västra Östersjön.

ICES förväntas presentera sin rådgivning avseende beståndssituationen för torsk i Östersjön för 2018 i maj/juni 2017. Grundat på ICES råd för 2018 kommer jag att fortsätta att verka för en återhämtning av det västra torskbeståndet så att vi får en långsiktigt hållbar förvaltning av torsken i Östersjön.

Stockholm den 1 mars 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.