Höjd fartgräns för EPA-traktorer

Skriftlig fråga 2017/18:144 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-23
Överlämnad
2017-10-23
Anmäld
2017-10-24
Svarsdatum
2017-11-01
Sista svarsdatum
2017-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Ungas framtid är viktig. Att få friheten att röra sig mer självständigt är en viktig förutsättning för att kunna förverkliga sina livsdrömmar. För unga på landsbygden är det oftast en ännu större utmaning. Av naturliga skäl räcker inte kollektivtrafiken till överallt på önskade tider, exempelvis utanför tätorter. Därav är ungas intresse och kompletterande färdmedel avgörande för deras möjlighet att kunna förverkliga sina drömmar, utveckla fritidsintressen och jobba extra utöver studier, såsom på sportlov, påsklov och sommarlov.

Nu ska nya besiktningskrav för A-traktorer börja gälla från och med år 2018. Hittills har A-traktorer inte behövt besiktigas efter den registreringsbesiktning som görs när fordonen ska tas i bruk första gången, men från det att de nya kraven börjar gälla ska A-traktorer besiktigas vartannat år med undantag för de fyra första åren efter det att fordonet registreringsbesiktigades första gången. Ökad kvalitet på fordonen är efterlängtat och nödvändigt för att stärka trafiksäkerheten ytterligare. De nya kraven på kontinuerlig besiktning är ur trafiksäkerhetshänseende och säkerhet för de unga en förbättring.

När kraven skärps borde dock även möjligheter till ytterligare förbättringar ske, till exempel ur miljösynpunkt. Därför borde regeringen nu ta chansen att modernisera och förändra regelverket. Dessa nu nya ökade trafiksäkerhetskrav borde kompletteras med smartare och mer hållbar drift av motorerna och höjd hastighetsbegränsning. Alltför länge har till exempel A-traktorer och EPA-traktorer inte kunnat framföras i mer än 30 kilometer i timmen. Samtidigt är det tillåtet att framföra ekipage med lantbrukstraktor på upp till 60 ton i 40 kilometer i timmen. Sett till trafiksäkerhet för föraren blir det därtill svårmotiverat att en betydligt mycket mer krockkänslig mopedbil eller EU-moped får framföras i upp till 45 kilometer i timmen, när A-traktor, eller EPA-traktor, är mycket längre.

I samband med tillämpningen av de nya besiktningsreglerna bör man även se över regler för hur A-traktorerna ska moderniseras. För att värna om miljön och maskinerna måste en lösning finnas som medför att man inte behöver köra på fullt varvtal för att uppnå den tillåtna maxhastigheten. Nuvarande lösning med höga varvtal för låg effekt sliter onödigt mycket på motorer, medför störande ljud, drar mer bränsle än nödvändigt och påverkar på så vis miljön på ett sätt som går att undvika. Därför är det angeläget att även få på plats ett nytt regelverk med moderniserade regler för effektbegränsning i syfte att minska miljöpåverkan.

I juli 2016 fanns det 19 647 A-traktorer (och EPA-traktorer) registrerade i vägtrafikregistret. Även i infrastrukturminister Eneroths hemlän är dessa fordon populära. Enligt Transportstyrelsen finns det över 120 EPA-traktorer enbart i Växjö. Därtill många fler i Småland och inte minst på landsbygden.

A-traktorn har stor betydelse för många unga och kan vara det transportmedel man tar till skola, jobb eller fritidssysselsättning. Genom att endast skärpa kraven och inte komma med förslag för att väga upp dessa skärpningar begränsar regeringen landets unga, inte minst på den småländska landsbygden.

Förra infrastrukturministern Anna Johansson (S) har tidigare meddelat följande i en debatt i riksdagen:

”Transportstyrelsen, som nu har ansvar för frågan, har identifierat behovet av att modernisera dessa föreskrifter med hänsyn till buller och miljö och har för avsikt att se över föreskrifterna.”

Det är nu angeläget att sittande infrastrukturminister Eneroth tar ansvar och ser till att få på plats dessa förändringar.

Med anledning av ovanstående vill fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Kommer statsrådet att verka för högre hastighetsbegränsningar och modernare regler för effektbegränsningar i syfte att minska miljöpåverkan för A-traktorer och när avser statsrådet och regeringen att genomföra dessa förändringar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:144 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

N2017/06491/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:144 av Cecilia Widegren (M) Höjd fartgräns för EPA-traktorer

Cecilia Widegren har frågat mig om jag kommer att verka för högre hastighetsbegränsningar och modernare regler för effektbegränsningar i syfte att minska miljöpåverkan för A-traktorer samt när jag och regeringen avser att genomföra dessa förändringar.

Bestämmelserna om besiktningskrav för bilar ombyggda till traktorer (A-traktorer) och bilar ombyggda till motorredskap (epatraktorer) tillämpas från och med 20 maj 2018 och innebär att kontrollbesiktning ska ske första gången efter fyra år efter att fordonet togs i bruk och därefter vartannat år. Dessa är i regel gamla fordon, utan modern säkerhetsutrustning. Besiktningskravet är därför bra, inte minst för den som köper en begagnad A-traktor eller epatraktor.

A-traktorer är vanliga i Sverige och fyller ett behov för många personer, inte minst ungdomar. Sverige har i dag högt ställda trafiksäkerhetskrav. Trafiksäkerhet är en prioriterad fråga för regeringen och det innebär ett fortgående arbete med nollvisionen som grund. För att trafiksäkerheten ska kunna upprätthållas krävs bland annat att fordon som förs i trafik är säkra. Fordon som får föras i högre hastigheter än A-traktorer och epatraktorer måste uppfylla högre trafiksäkerhetskrav, och detta avser även krav på rätt utbildning och behörighet hos föraren. I nuläget avser jag inte ta några initiativ avseende hastighetsbegränsningen för fordon såsom A-traktorer eller epatraktorer.

Den konstruktiva hastigheten för A-traktorer regleras på föreskriftsnivå genom Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:19) om bil ombyggd till traktor samt bil ombyggd till motorredskap klass II. Som min företrädare tidigare har meddelat har Transportstyrelsen, som nu har ansvar för frågan, identifierat behovet av att modernisera dessa föreskrifter med hänsyn till buller och miljö och Transportstyrelsen har för avsikt att se över föreskrifterna.

Stockholm den 26 oktober 2017

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.