hjälp till Afghanistans flyktingar

Skriftlig fråga 2001/02:106 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-24
Anmäld
2001-10-30
Besvarad
2001-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga 2001/02:106

av Sten Tolgfors (m) till utrikesminister Anna Lindh om hjälp till Afghanistans flyktingar

Afghanistans befolkning har under många år lidit av förtryck och inbördeskrig. Under åren har antalet flyktingar därför ökat till flera miljoner. De flesta av dessa finns i flyktingläger i Pakistan.

Den långsiktiga lösningen för dessa människor är naturligtvis ett demokratiskt Afghanistan som inte förtrycker sin egen befolkning och driver den på flykt. Innan den tiden kommer tvingas de dock bo i flyktingläger.

Dessa flyktingar lever under mycket svåra humanitära förhållanden och stödet till dem i form av mat och mediciner är begränsat. Under tiden som grunden läggs för ett demokratiskt Afghanistan behöver dessa människor humanitär hjälp.

Min fråga till utrikesministern är därför:

Hur avser utrikesministern agera för att förbättra den humanitära situationen för flyktingar från och i Afghanistan?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:106 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2001/02:106 om hjälp till Afghanistans flyktingar

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Sten Tolgfors har frågat utrikesministern om hur hon avser agera för att förbättra den humanitära situationen för flyktingar från och i Afghanistan. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har sedan länge ett omfattande humanitärt bistånd till Afghanistan (bl.a. genom Svenska Afghanistankommittén) och vi är med ett årligt stöd om mer än 100 miljoner kronor en av de största biståndsgivarna. I år uppgick stödet före den 11 september till 125 miljoner kronor. Stödet har bl.a. varit inriktat på kvinnors tillgång till hälsovård och utbildning. Som en följd av händelserna den 11 september har ytterligare 200 miljoner kronor avsatts för insatser i Afghanistan och grannländerna.

FN:s appell (donor alert) till det internationella samfundet om insatser i och kring Afghanistan har fått ett mycket starkt stöd, bl.a. från Sverige.

Sidas strategi för den närmaste tiden är att rikta tyngdpunkten av den svenska hjälpen mot insatser inne i Afghanistan, detta för att förebygga svält och flyktingströmmar från de värst torkdrabbade områdena. Det finns också en beredskap att öka insatserna i grannländerna om flyktingströmmen tilltar. Det är viktigt att ställa krav på dessa länder att de ska låta flyende människor ta sig ut ur Afghanistan. Sveriges bidrag kanaliseras genom OCHA, Unicef, UNHCR, WFP, IOM, Rödakorsrörelsen samt Svenska Afghanistankommittén.

Med svensk finansiering kommer svenska Räddningsverket att hjälpa FN:s livsmedelsprogram att bygga transportkapacitet i Turkmenistan för att få in mat och förnödenheter den vägen in i Afghanistan.

FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) är ansvarig för skydd och hjälp till flyktingarna i regionen. Sverige har hittills stött deras viktiga arbete @ såväl inom ramen för avtalet mellan UNHCR och Sverige om det svenska årliga bidraget, som inom ramen för de nyligen avsatta 200 miljonerna @ med 47 miljoner kronor i år.

Sverige kommer att förbli aktivt engagerat i Afghanistans öde. För att hitta hållbara lösningar för alla de människor som drabbats av torkan och för flyktingarna som finns i regionen måste en ny politisk regim installeras som har folklig legitimitet. Afghanerna kommer även att behöva ett massivt internationellt stöd för återuppbyggnad och rehabilitering av sitt sargade land. Hur en sådan regim kommer att se ut vet vi i dag inte, men Sverige kommer att delta i egenskap av EU-medlemsstat och som enskilt land i det internationella samfundets gemensamma ansträngningar att hjälpa afghanerna att skapa en hållbar framtid.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.