Handläggningstiderna på Näringsdepartementet

Skriftlig fråga 2018/19:338 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-28
Överlämnad
2019-03-01
Anmäld
2019-03-05
Svarsdatum
2019-03-13
Sista svarsdatum
2019-03-13
Besvarad
2019-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I konstitutionsutskottets höstgranskning (2018/19:KU10) riktades det bland annat stark kritik mot Näringsdepartementets långa handläggningstider. Den längsta uppmätta tiden för tid mellan avslutad brevväxling och beslut bland de ärenden som granskades var 19 månader. Detta ansåg KU, med all rätt, var alltför lång tid.

Ett ärende som inte togs upp i granskningen var N2016/04591/PUB, som gäller ett överklagande i fråga om förhandsbesked enligt plan- och bygglagen avseende Villshärad 8:11, Halmstads kommun. Den 10 augusti 2016 skickades ett yttrande till Näringsdepartementet i ärendet. Till dags dato har det ännu inte kommit något beslut i ärendet. Det har alltså gått 30 månader, vilket är hela 11 månader längre än de 19 månader som tidigare, enligt KU, ansågs vara alldeles för lång tid.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att korta handläggningstiderna på Näringsdepartementet??

Svar på skriftlig fråga 2018/19:338 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/01018/EXPCH

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:338 av Lars Püss (M)
Handläggningstiderna på Näringsdepartementet

Lars Püss har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att korta handläggningstiderna på Näringsdepartementet.

Regeringskansliet strävar efter att handlägga förvaltningsärenden snabbt och kostnadseffektivt utan att rättssäkerheten eftersätts. Ambitionen är således att hålla ärendebalanserna nere och omloppstiderna korta.

För den ärendetyp som konstitutionsutskottets höstgranskning 2018 omfattade – överklagade beslut om upplåtelse av statens mark ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen – har handläggningstiderna förkortats. I dag finns det sju öppna s.k. markärenden, vilket omfattar både ansökan om förvärv av statens mark ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen samt överklaganden av det slag som omfattades av konstitutionsutskottets granskning. Det äldsta av de ärendena kom in till Regeringskansliet i augusti 2018.

När det gäller bygglovsärenden av det slag som Lars Püss tar upp i sin fråga prövas de av regeringen så snart ett ärende är tillräckligt berett inom Regeringskansliet. Överklagandeärenden är ofta komplexa och innebär avvägningar mellan allmänna och enskilda intressen. Det är därför av stor vikt att den här typen av ärenden bereds omsorgsfullt.

Medarbetarna i Näringsdepartementet, både nyanställda och erfarna, erbjuds regelbundet utbildning i ärendehantering, där bl.a. förvaltningslagens krav på handläggningen uppmärksammas. I Näringsdepartementet har vi ett mål att hålla ärendebalanserna nere och det bedrivs ett aktivt arbete för att nå detta mål, bl.a. genom att enhetscheferna regelbundet går igenom de inneliggande ärendena tillsammans med ansvariga handläggare. Därigenom övervakas också att handläggningstiderna inte blir onödigt långa.

För mig är det viktigt att Näringsdepartementet tillämpar de principer som gäller för handläggningen av förvaltningsärenden och jag följer arbetet i departementet.

Stockholm den 11 mars 2019

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.