Handhållen kommunikationsutrustning i trafiken

Skriftlig fråga 2017/18:721 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-06
Överlämnad
2018-02-07
Anmäld
2018-02-08
Svarsdatum
2018-02-14
Sista svarsdatum
2018-02-14
Besvarad
2018-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Från och med 1 februari 2018 är det förbjudet att hålla kommunikationsutrustning i handen när du kör. Utredningen som beredde förslaget föreslog att förbudet enbart skulle gälla mobiltelefoner, men regeringen bestämde sig för att gå längre, vilket innebär att förbudet nu även omfattar exempelvis handhållen kommunikationsradio.

För framför allt bussförare och chaufförer inom åkerinäringen är det helt nödvändigt att sporadiskt kunna använda sig av handhållen radio som en kommunikationsutrustning, då kontakt via radiokommunikation är en central del i arbetet. De nya reglerna innebär bland annat att tiotusentals bussar runt om i landet som i dag är utrustade med en handhållen mikrofon nu måste bytas ut. Det här är en reglering som kommer att innebära omfattande kostnader för många företag, i en redan hårt pressad bransch, när ny kommunikationsutrustning måste installeras i tiotusentals fordon. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Anser statsrådet att de nya reglerna inte kommer att utgöra ett betydande problem för stora delar av vårt lands yrkeschaufförer?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:721 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2017/18:710 Den nya mobillagen och 2017/18:713 Polisens kommunikationsutrustning båda av Sten Bergheden (M) samt fråga 2017/18:721 Handhållen kommunikationsutrustning i trafiken av Lars Beckman (M)

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser att på något sätt ta initiativ för att ge dispens till de bussbolag som ännu inte har kunnat byta ut sin kommunikationsutrustning. Sten Bergheden har vidare frågat justitie- och inrikesministern om han anser att den nya lagen om handhållen mobilutrustning på något sätt begränsat polisens möjligheter att använda sin kommunikationsutrustning i polisbilen, och vilka åtgärder ministern i så fall kommer att vidta. Lars Beckman har frågat mig om jag anser att de nya reglerna inte kommer att utgöra ett betydande problem för stora delar av vårt lands yrkeschaufförer. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan som Sten Bergheden har ställt till justitie- och inrikesministern. Jag väljer att svara på de tre frågorna i ett sammanhang.

Att förbättra trafiksäkerheten är prioriterad fråga av regeringen. Sedan millennieskiftet har antalet omkomna i vägtrafiken mer än halverats. På senare tid har dock minskningen av antalet omkomna i vägtrafikolyckor stannat av. Regeringen fattade mot den bakgrunden beslut den 1 september 2016 om inriktningsdokumntet Nystart för nollvisionen.

Ett av de beslut som regeringen fattat med utgångspunkt i nollvisionens nystart är en ändring i trafikförordningen gällande förares användning av kommunikationsutrustning under färd. Sedan tidigare gäller att föraren får ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Sedan den 1 februari i år enligt trafikförordningen (1998:1276) får inte förare använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen. Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet menligt.

Den 8 februari 2018 fattade regeringen beslut om en ändring i trafikförordningen som innebär att den nya regeln inte gäller när ett fordon används i viss tjänsteutövning. Undantaget gäller räddningstjänst, sjuktransport, polisman, vägtransportledare eller någon annan deltagare som ingår i vägtransporten enligt lagen om vägtransportledare och för personal vid Säkerhetspolisen när de vidtar en skyddsåtgärd. Vidare undantas – ifall det är frågan om brådskande tjänsteutövning – tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska, personal inom Kriminalvården eller i andra jämförliga fall. Undantagen träder i kraft den 12 mars 2018 och gäller endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas.

Eftersom det är viktigt att undvika att förare distraheras av att använda handhållen mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning anser jag att ytterligare undantag endast bör införas om det finns mycket tydliga skäl.

Stockholm den 13 februari 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.