Handel med konfliktmineraler

Skriftlig fråga 2012/13:77 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-26
Anmäld
2012-11-05
Besvarad
2012-11-07
Svar anmält
2012-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga

2012/13:77 Handel med konfliktmineraler

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Ewa Björling (M)

USA har i dagarna infört en ny lag om konfliktmineraler. Det är en seriös ansats till att bryta den destruktiva länk som finns mellan handel med konfliktmineraler och väpnade konflikter, framför allt i Kongo. Men om inte Sverige och andra EU-länder också tar sitt ansvar kommer en stor del av den internationella handeln med konfliktmineraler att kunna fortsätta ostörd.

Utvinningen av konfliktmineraler är en industri som varje år omsätter enorma summor pengar och som varje år kräver många liv i framför allt Afrika. Frågan om en EU-lagstiftning mot konfliktmineraler är inte ny. Men hittills har inte mycket hänt. Europaparlamentet har krävt lagstiftning, och EU-kommissionen tog upp frågan i en rapport för en tid sedan. Men flera europeiska regeringar, inklusive den svenska, stoppar en EU-lagstiftning.

Det är bekymmersamt att Sverige, i och med regeringens hållning i frågan, pekas ut som ett av de länder som stoppar förslag som skulle kunna minska konfliktnivån och lindra humanitära påfrestningar. Vi skulle i stället kunna vara ett land som bidrar till en positiv utveckling. Det är ett stort ansvar som vilar på svenska och europeiska beslutsfattare.

Jag vill därför fråga statsrådet vad hon och regeringen har vidtagit för åtgärder med anledning av den destruktiva handeln med konfliktmineraler samt följdverkningarna av denna handel.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:77 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 7 november

Svar på fråga

2012/13:77 Handel med konfliktmineraler

Statsrådet Ewa Björling

Carina Hägg har frågat mig vad regeringen har vidtagit för åtgärder med anledning av den destruktiva handeln med konfliktmineraler och dess följdverkningar. Carina Hägg hänvisar i sin fråga till Dodd Frank Act, ett omfattande finansiellt regelverk som föreslogs redan 2010 som svar på den finansiella krisen. En avgränsad del i lagen, artikel 1502, fastställer att börsnoterade företag i sin rapportering ska visa att de har utfört en analys av sin leveranskedja och därvid iakttagit så kallad tillbörlig aktsamhet avseende konfliktmineraler från Demokratiska Republiken Kongo och angränsande områden.

Lagar och regler som saknar de rätta verktygen riskerar emellertid att vara verkningslösa eller till och med kontraproduktiva, vilket tyvärr ofta är fallet i Demokratiska Republiken Kongo. Artikel 1502 av Dodd Frank ha visat sig resultera i ett de facto embargo på mineralexporten från östra Kongo, vilket lett till arbetslöshet och ökad fattigdom bland de många kongoleser som livnär sig på gruvnäring i området. Sedan i våras har stridigheter tilltagit och rebeller tagit kontroll över stora områden. Flera hundra tusen nya internflyktingar har tillkommit.

Jag anser att vi bör bygga vidare på de system som finns och bredda dessa i stället för att skapa ett nytt initiativ på EU-nivå. Ett konkret exempel är OECD:s arbete i frågan. OECD:s riktlinjer har samma syfte som artikel 1502 i Dodd Frank Act, men dess bas är bredare då den inte begränsar sig till amerikanska företag.

Sverige var en nyckelspelare när OECD:s riktlinjer för ansvarsfullt företagande reviderades i maj förra året, där nu särskilda principer för just konfliktmineraler ingår. I dessa uppmanas företag att specifikt visa tillbörlig aktsamhet. Det är till och med så att OECD:s riktlinjer säger att samarbeten med leverantörer ska brytas om det finns en risk att brott mot mänskliga rättigheter förekommit i samband med utvinning eller transport av mineraler, eller om affärerna stöder – direkt eller indirekt – väpnade organisationer. OECD är unikt på så sätt att det är ett forum där vi kan nå viktiga länder som inte är EU-medlemmar.

Utöver detta ligger Sverige i framkant vad gäller stödet till FN:s ramverk och vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Sverige stöder aktivt både EU-kommissionens förslag om att kräva bättre rapportering från företag som är verksamma inom utvinningsindustrin och delar av skogsindustrin liksom det så kallade Extractive Industries Transparency-initiativet som ska öka transparensen hos företag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.