Guatemalas föräldralösa barn

Skriftlig fråga 2016/17:1140 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-29
Överlämnad
2017-03-29
Anmäld
2017-03-30
Sista svarsdatum
2017-04-05
Svarsdatum
2017-04-06
Besvarad
2017-04-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Guatemala är ett land präglat av stora inkomstskillnader, utbredd fattigdom och korruption. Samhällsinstitutionerna som ska beskydda de svagaste individerna har i stället blivit deras fiende. Institutionalisering av barn och psykiskt sjuka har varit ett enormt problem. De barn som farit illa hemma och behöver hjälp riskerar att hamna på ett av de ökända fosterhem där många riskerar att utsättas för sexuella övergrepp. På hemmen bor uppemot hundratals barn, och bristande insyn har gjort vanvård till ett vanligt inslag. För inte så länge sedan dog runt 40 barn i en brand på ett av de största fosterhemmen eftersom de blivit inlåsta. En del av de barn som överlevde branden riskerar nu att förflyttas till vad som kallats världens värsta mentalsjukhus, trots att de inte är i behov av psykisk vård utan av omvårdnad.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur avser utrikesministern att agera för att förbättra villkoren för Guatemalas föräldralösa barn?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1140 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1140 av Birgitta Ohlsson (L) Guatemalas föräldralösa barn

Birgitta Ohlsson har frågat mig hur jag avser agera för att förbättra villkoren för Guatemalas föräldralösa barn.

Det var med förstämning som jag tog del av nyheten om branden på barnhemmet Hogar Seguro Virgen de la Asunción, en händelse som har satt situationen för föräldralösa barn i Guatemala i fokus och samtidigt visar på brister i myndigheternas hantering. En stor andel av de barn som har tagits in på institutioner är flickor som på olika sätt har farit illa, bland annat har många av dem blivit utsatta för våld och sexuella övergrepp. Sverige deltar på flera fronter i arbetet för att bekämpa våld mot kvinnor och flickor, både med diplomatiska medel och genom utvecklingssamarbetet.

Sverige bedriver också ett bredare arbete med barnrättsfrågor, bland annat genom stöd till organisationen Refugio de la Niñez som gör viktiga insatser för utsatta barn i Guatemala. Organisationen har deltagit aktivt i arbetet efter barnhemsbranden och har även tagit emot flera överlevande barn därifrån. Ett annat exempel på vårt engagemang är Sveriges stöd till Unicefs arbete i Guatemala för att stärka system för barns skydd från våld i 40 kommuner i landet. Unicefs målsättning är att institutionalisering av barn ska upphöra och alternativa vårdformer upprättas.

Sverige lyfter kontinuerligt dessa frågor i sin politiska dialog med företrädare för Guatemala och i den offentliga diplomatin.

Stockholm den 6 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.