Till innehåll på sidan

Gränsöverskridande näringspolitik för Skåne

Skriftlig fråga 2012/13:762 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-16
Anmäld
2013-09-17
Besvarad
2013-09-25
Svar anmält
2013-09-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga

2012/13:762 Gränsöverskridande näringspolitik för Skåne

av Anders Karlsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Skåne har 1,2 miljoner människor vilka utgör regionens viktigaste resurs. Vi är också ett rikt landskap sett till andra resurser. Vi har fantastisk jordbruksmark men ändå mycket skog; 40 procent av Skånes yta är täckt av skog. Industritillverkningen har varit och är omfattande, och jordbruket har lokaliserat stora delar av Sveriges livsmedelsindustri till Skåne. Kommunikationerna är väl utbyggda och avstånden relativt små, vilket möjliggör en omfattande pendling. Lunds universitet är ett av Nordens största universitet med nästan 50 000 studenter per år och över 7 000 anställda. Campus finns på andra orter. En omfattande utveckling pågår kring ESS och Max IV-labbet. Malmö högskola tillkom på det gamla Kockumsområdet 1998 och har ungefär 24 000 inskrivna studenter och omkring 1 400 anställda.

Den moderatledda Stockholmsregeringen struntar i Skånes 1,2 miljoner invånare; inte minst lyser bristen på näringslivsinitiativ och gränsöverskridande initiativ med sin frånvaro. Mycket sker nämligen i Öresundsregionens regi utifrån skånska och danska initiativ. Öresundsbron har inlett en allt snabbare utveckling mot en dansk-skånsk integration på olika områden. Regeringen är utifrån sitt Stockholmsperspektiv ointresserad av detta gränsöverskridande arbete. Uppenbarligen betraktas en dynamisk Öresundsregion mer som ett problem eftersom det upplevs hota Stockholmsintresset och riksenheten. Näringsministern, med sin bakgrund i Småland, borde ha ett vidare perspektiv än de moderata Stockholmsstatsråden. Det finns många gränshinder att riva, men inget statsråd har ägnat detta någon uppmärksamhet.

Vilka initiativ vågar och vill ministern ta för att utveckla skånskt näringsliv och en gränsöverskridande näringspolitik för Skåne?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:762 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 25 september

Svar på fråga

2012/13:762 Gränsöverskridande näringspolitik för Skåne

Näringsminister Annie Lööf

Anders Karlssonhar frågat mig vilka initiativ jag vill ta för att utveckla skånskt näringsliv och en gränsöverskridande näringspolitik för Skåne.

Regeringen bedriver en aktiv näringspolitik och fattar löpande beslut om olika åtgärder för att stärka företagandet och skapa förutsättningar för hållbar tillväxt, lokalt och regionalt. I regeringens budgetproposition för 2014 föreslåsbland annat sänkta egenavgifter och en nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med forskning och utveckling.

Regeringen genomför även en omfattandeinfrastruktursatsning för att skapa ett mer effektivt och pålitligt transportsystem, som kan tillgodose transportbehoven hos såväl näringsliv som arbetspendlare, t.ex. inom Öresundsregionen.

Gränsregionalt samarbete är en mycket viktig del i det regionala tillväxt­arbetet. Strategiskt gränsöverskridande samarbete är därför ett av fyra prioriterade områden i den nationella strategin för regional konkurrens­kraft, entreprenörskap och sysselsättning 2007 – 2013. Den fortsatta utvecklingen av Öresundsregionen som en integrerad arbetsmarknads- och boenderegion har stor betydelse för Sveriges tillväxt.

Regeringen finansierar det gränsregionala samarbetet via det nordiska ministerrådet som bl.a. ger stöd till de nordiska gränskom­mittéerna, där Öresundskommittén är en av de största.Gränskommittéerna spelar en viktig roll i arbetet för att skapa fungerande gränsöverskridande regioner.

Regeringen prioriterar även det gränsregionala samarbetet genom medverkan i och utveckling av EU:s territoriella samarbetsprogram. Skåne ingår i samarbetsprogrammet Öresund-Kattegatt-Skagerrak som medfinansierar viktiga utvecklingsprojekt med syftet att utveckla Öresundsregionen till en attraktiv och konkurrenskraftig region. Region Skåne har i år fått i uppdrag av regeringen att samordna framtagandet av ett nytt samarbetsprogram för perioden 2014 – 2020.

Avslutningsvis vill jag understryka att den bästa kunskapen om vad som behövs för att utveckla Skåne finns i den egna regionen. Därför ligger också huvudansvaret för de regionala tillväxtresurserna i respektive län. För att finansiera regionala insatser inom bl.a. näringslivs­utveckling och kompetensförsörjning tillför regeringen årligen resurser till regionerna. Dessa resurser kan även användas för att stärka det gränsregionala samarbetet.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.