Till innehåll på sidan

Granskningsrapporten om kandidaturen till FN:s säkerhetsråd

Skriftlig fråga 2017/18:1394 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-05-31
Anmäld
2018-06-01
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dagarna har Utrikesdepartementet till riksdagens utrikesutskott överlämnat den granskningsrapport som ett enigt utskott vid flera tillfällen har begärt att få ta del av i sin helhet. Även medierna har nu fått ta del av rapporten, om än i en version där vissa partier är hemliga.

Rapporten i den version som både utskottet och medierna har fått ta del av är försedd med en rad anteckningar i vilka synpunkter, anmärkningar och förslag till korrigeringar framställs.

Av rapporteringen i medierna framgår att rapportförfattaren inte delar de synpunkter som har framförts och att han fullt ut står för vad han har skrivit i rapporten.

En viktig poäng med att göra en granskning och en utvärderingsrapport måste vara att den ska vara oberoende och inte bara okritiskt föra fram åsikter som den politiska ledningen eller enskilda tjänstemän på UD anser vara lämpliga. Ett viktigt syfte har varit att få fram en bild av hur andra har uppfattat den svenska kampanjen.

Det bör därför betraktas som synnerligen anmärkningsvärt att UD har försökt ändra i rapporten på det sätt som har skett här. Situationen blir inte bättre av att UD efter rapportens färdigställande har försökt hemlighålla den i över ett år.

Jag vill med anledning av det ovanstående fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad anser utrikesministern och regeringen om att tjänstemän försöker ändra i en oberoende granskningsrapport, och vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta med anledning av det inträffade?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1394 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1394 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
Granskningsrapporten om kandidaturen till FN:s säkerhetsråd

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig vad jag och regeringen anser om att tjänstemän försöker ändra i en oberoende granskningsrapport, och vilka åtgärder jag avser vidta med anledning av det inträffade.

Jonas Jacobsson Gjörtler har till konstitutionsutskottet anmält Utrikesdepartementets hantering av den interna utvärderingen av arbetet med säkerhetsrådskandidaturen. De frågor som Jonas Jacobsson Gjörtler tar upp i sin anmälan sammanfaller delvis med den fråga som han ställer här. Jag vill inte föregripa den granskning som konstitutionsutskottet kommer att genomföra och begränsar därför svaret till vissa klarlägganden.

Låt mig börja med att slå fast att det Jonas Jacobsson Gjörtler kallar för ”oberoende granskningsrapport” i själva verket var en intern utvärdering av arbetet med säkerhetsrådskandidaturen. Den författades av en medarbetare vid UD:s enhet för FN-politik på uppdrag av chefen för enheten.

Under utvärderingens gång fanns arbetsmaterial såsom tidigare utkast vilka granskades inom departementet. Faktagranskningen utfördes av olika delar av utrikesförvaltningen, inklusive berörd utlandsmyndighet och administrativ enhet på Utrikesdepartementet. Det var uppdragsgivaren som, på grundval av faktagranskningen inom departementet, slutligen godkände och diarieförde materialet i form av utvärderingens slutsatser. Att material faktagranskas inom departement och Regeringskansliet är ett självklart led för att kvalitetssäkra arbetet.

Utrikesutskottets ledamöter bjöds in till Utrikesdepartementet 7 mars 2018 för att ta del av material kopplat till UD:s interna utvärdering, inklusive det som sedermera utlämnades till utrikesutskottet 22 maj 2018. Jonas Jacobsson Gjörtler var en av de ledamöter som då tog del av materialet på Utrikesdepartementet. Vid detta tillfälle stod tjänstemän till förfogande för att besvara eventuella frågor från ledamöterna kring materialet såsom hur det framställts, granskats och använts inom departementet

Jag har tidigare välkomnat att utrikesutskottet företog en egen granskning av arbetet med säkerhetsrådskandidaturen. För detta ändamål anlitades en oberoende, självständig utredare. Jag vill uppmärksamma Jonas Jacobsson Gjörtler på att både UD:s interna utvärdering och utrikesutskottets egen granskning kommer till den övergripande slutsatsen att det varit en väl genomförd kampanj utan oegentligheter och med goda resultat.


Stockholm den 13 juni 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.