Gränshinder i Norden

Skriftlig fråga 2008/09:214 av Hammarbergh, Krister (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-05
Anmäld
2008-11-10
Besvarad
2008-11-11
Svar anmält
2008-11-11
Besvarad
2008-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 november

Fråga

2008/09:214 Gränshinder i Norden

av Krister Hammarbergh (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

En viktig del i det nordiska samarbetet är att medborgarna i de olika länderna kan arbeta, flytta och lyfta pension mellan länderna utan besvärliga gränshinder. Gränshinderforum som rapporterar till Nordiska ministerrådet har genom brev uppmärksammat nationella myndigheter på problem som årligen berör tusentals nordbor. Det finns en lång förteckning över de problem som flyttare i Norden står på. Nya och onödiga gränshinder uppstår när man inte bryr sig om att ta reda på hur andra nordiska länder formulerar sina regler. Det gäller inte minst olika EU-direktiv som syftar till enhetliga regler men som formuleras olika i Norden så att nya gränshinder uppstår. Den gamla rekommendationen att man i beredningen av nya lagar ska beakta de andra nordiska ländernas motsvarande lagstiftning efterlevs mycket sällan. Ett effektivare sätt är att de nordiska länderna före olika lagstiftningsbeslut kontrollerar vilka effekter som kan tänkas uppstå i de olika nordiska länderna i Norden.

Mot den bakgrunden vill jag fråga följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förebygga gränshinder och få till stånd en bättre samordning av nationell lagstiftning mellan de nordiska länderna och underlätta för den fria rörligheten för Nordens medborgare?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:214 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 11 november

Svar på fråga

2008/09:214 Gränshinder i Norden

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Krister Hammarbergh har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förebygga gränshinder och få till stånd en bättre samordning av nationell lagstiftning mellan de nordiska länderna och underlätta den fria rörligheten för Nordens medborgare.

Jag instämmer i Krister Hammarberghs påpekande att det är en viktig målsättning för det nordiska samarbetet att underlätta för medborgarna i Norden att så fritt som möjligt kunna röra sig mellan de nordiska länderna. Det är en fråga som jag under det svenska ordförandeåret i Nordiska ministerrådet har fäst särskild vikt vid.

Inrättandet av nordiskt Gränshindersforum är ett uttryck för denna målsättning. Arbetet i Gränshindersforum, som inleddes i början av året, utgör även ett viktigt komplement till de aktiviteter som bland annat pågår på EU-nivå, så som arbetet genom det problemlösande nätverket Solvit och inom ramen för en EU-strategi för Östersjöregionen.

Det nordiska regeringssamarbetet strävar även efter att uppnå enhetliga regler i så många avseenden som möjligt. Ett uttryck för denna strävan är att det är mycket vanligt att både utredningsbetänkanden och propositioner innehåller rättsjämförelser mellan de nordiska länderna. Det pågår för närvarande en inbördes samordning inom många lagstiftningsområden. Målsättningen är att utöka denna samverkan. Därutöver pågår ett samarbete vid genomförande av EU-rättsakter. Samverkan sker exempelvis i implementeringen av tjänstedirektivet mellan de nordiska och de tre baltiska länderna. Samordning och samarbete för ett enhetligt genomförande och en korrekt tillämpning av EU-rätten är även en åtgärd som har föreslagits från svensk sida i arbetet med Östersjöstrategin.

Förutom inom ramen för Gränshindersforum sker ett konkret arbete på en rad områden i Norden för att riva gränshinder. Information om regelverken i de nordiska länderna är viktig och i somras inrättades en nordisk socialförsäkringsportal som kompletterar den nordiska skatteportalen. Framöver kommer vi också att få en gemensam gränsregional statistik med våra grannländer. Gränshindersarbete sker även bilateralt mellan de nordiska länderna. 

En del har gjorts, men mycket återstår att göra. Det gäller bland annat att öka integrationen och samverkan på den nordiska arbetsmarknaden och i näringslivet. Något som är viktigt när den finansiella oron leder till vikande konjunktur.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.