GMO-potatis och försiktighetsprincipen

Skriftlig fråga 2010/11:585 av Ehn, Tina (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-14
Anmäld
2011-06-14
Besvarad
2011-06-22
Svar anmält
2011-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga

2010/11:585 GMO-potatis och försiktighetsprincipen

av Tina Ehn (MP)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Regeringen skriver på sin hemsida att ”Sverige godkänner bara GMO som är lika säkra som sina konventionella motsvarigheter”. Trots det har Sverige accepterat kommersiell odling av den osäkra och omtvistade GMO-potatisen amflora. Potatisen har en antibiotikaresistent gen och det kan inte uteslutas att resistensen mot antibiotika kan överföras från den genetiskt modifierade potatiscellen till bakterier, vilket minskar berörda antibiotikas effektivitet. Antibiotika som enligt Världshälsoorganisationen är av avgörande betydelse.

Regeringen var enligt egen utsaga själv väldigt aktiv i ministerrådets beslut att 2008 ge i uppdrag till EU-kommissionen att förbättra riskbedömningarna, bland annat genom att i större grad inkludera en bedömning av de långsiktiga miljökonsekvenserna. Trots att kommissionen inte hade fullgjort uppdraget och förbättrat riskbedömningarna godkändes amflorapotatisen för kommersiell odling 2010.

Det vetenskapliga underlaget till riskbedömningen är också bristfälligt. Det har lett till att flera EU-länder har förbjudit odlingen av GMO-potatisen. Ungern har med stöd av Frankrike och Polen även tagit EU-kommissionen till domstol på grund av godkännandet av amflorapotatisen.

Flera länder har tillämpat försiktighetsprincipen och förbjudit utsättande av GMO-potatisen. Vilken dag som helst kan den genmodifierade potatisen komma att sättas ut i Sverige, bland annat i Norrbotten.

Mot den bakgrunden vill jag fråga miljöministern vad han avser att göra för att det skydd för människor och miljö för riskerna med GMO, som Sverige arbetar för i EU, också ska få genomslag i praktiken i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:585 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 22 juni

Svar på fråga

2010/11:585 GMO-potatis och försiktighetsprincipen

Miljöminister Andreas Carlgren

Tina Ehn har frågat mig vad jag avser att göra för att det skydd för människor och miljö för riskerna med GMO, som Sverige arbetar för i EU, också ska få genomslag i praktiken i Sverige.

Kärnan för regeringens GMO-politik är en vetenskapligt grundad riskbedömning av människors och djurs hälsa och miljön som görs från fall till fall.

När det gäller GMO handlar regeringen efter försiktighetsprincipen. Det innebär bland annat att det från svensk sida är ett krav att GMO som godkänns för användning i livsmedel, foder och odling ska genomgå en grundlig riskbedömning. Att det finns en utförlig GMO-lagstiftning är ett uttryck för själva försiktighetsprincipen. Det görs en grundlig risk­bedömning före ett godkännande och det sker en övervakning under pågående odling för att fånga upp oförutsedda händelser.

GMO-potatisen amflora är en så kallad stärkelsepotatis och används för att utvinna stärkelse. Det är inte en matpotatis. Potatisen amflora har utvecklats i Sverige ock riskbedömts under fältförsök. I enlighet med den svenska lagstiftningen har Jordbruksverket godkänt fältförsöken då vetenskaplig prövning har visat att dessa fältförsök är säkra. Amflorapotatisen har även efter vetenskaplig riskbedömning godkänts för odling i EU.

Regeringen följer den EU-gemensamma lagstiftningen på GMO-området som syftar till att säkra miljö- och hälsohänsyn. Regeringen deltar aktivt i de olika arbetsgrupper som hanterar GMO-frågor, i syfte att få till stånd en situation som gör att fler medlemsstater känner större förtroende för regelverket. Kommissionen har ännu inte slutfört sitt arbete enligt det uppdrag som angavs i miljörådets slutsatser från 2008. När detta är gjort är det möjligt för regeringen att göra en helhetsbedömning av det samlade förslaget till regelverk. Regeringen strävar mot lösningar som har en hög skyddsnivå för miljö och hälsa och samtidigt är i överensstämmelse med inre marknaden och WTO:s regelverk.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.