Gemensamma polisstationer i gränsområdena

Skriftlig fråga 2017/18:1477 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-12
Överlämnad
2018-06-12
Anmäld
2018-06-13
Svarsdatum
2018-06-20
Sista svarsdatum
2018-06-20
Besvarad
2018-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Förra året biföll riksdagen propositionen Nya möjligheter till operativt polissamarbete med andra stater. Den nya lagen trädde i kraft den 2 juli 2017 och innebär bland annat ett utökat samarbete mellan nordisk polis. Den nya lagen är viktig för de län som har en gemensam gräns mot Norge och Finland, särskilt eftersom polisnärvaron i dessa län inte sällan är låg.

Något som dock inte berörs i propositionen är förutsättningar för samgruppering på gränsen i form av gemensamma polisstationer. Eda kommun i västra Värmland och Eidskogs kommun i Hedmarks fylke har gemensamt erbjudit svensk och norsk polis lokaler för att etablera en gemensam polisstation vid riksgränsen i Morokulien. Stora delar av brottsligheten i detta område är nämligen gränsöverskridande. En gemensam polisstation skulle kunna underlätta det operativa samarbetet, främja informationsutbyte och förenkla möjligheterna för bland annat sampatrullering.

Senast jag ställde en fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson om huruvida han avsåg att vidta några åtgärder för att möjliggöra gemensamma polisstationer i gränsområdena svarade han att han skulle gå vidare i avtalsförhandlingarna med de nordiska länderna för att möjliggöra sådana polisstationer.

Den 1 juni 2018 förstärktes det nordiska polissamarbetet genom en avsiktsförklaring som de nordiska justitieministrarna skrev under. Enligt regeringens hemsida skapar avsiktsförklaringen förutsättningar för att till exempel kunna bedriva operativt polisarbete på varandras territorium i större utsträckning jämfört med i dag. Exempelvis ska närmaste polispatrull kunna ingripa mot ett pågående brott även om det innebär att det sker i ett annat nordiskt land än polispatrullens hemland.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta ytterligare åtgärder för att möjliggöra samgruppering av polisstationer med norsk eller finsk polis i gränsområdena?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1477 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/03340

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1477 av Pål Jonson (M)
Gemensamma polisstationer i gränsområdena

Pål Jonson har frågat mig om jag avser att vidta ytterligare åtgärder för att möjliggöra samgruppering av polisstationer med norsk eller finsk polis i gränsområdena.

Det nordiska polissamarbetet har utvecklats under många år. I juli 2017 utökades möjligheterna till operativt samarbete genom den nya lagen (2017:497) om internationellt polisiärt samarbete. Den 1 juni i år undertecknade jag och mina nordiska kollegor en avsiktsförklaring om att ta ett steg vidare för att ytterligare fördjupa och effektivisera polissamarbetet bl.a. genom att skapa förutsättningar för att mer kontinuerligt kunna bedriva operativt polisarbete på varandras territorium. I det ligger i förlängningen möjligheter till gemensamma polisstationer.

Jag avser att gå vidare med genomförandet av avsiktsförklaringen och därför bl.a. fortsätta dialogerna med Finland och Norge om hur samarbetet närmare bör regleras.

Stockholm den 20 juni 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.