Gårdsförsäljning av öl och vin

Skriftlig fråga 2016/17:1294 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-26
Överlämnad
2017-04-27
Anmäld
2017-04-28
Svarsdatum
2017-05-03
Sista svarsdatum
2017-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige är i dag det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkoholhaltiga produkter. Självklart måste också vi i vårt land kunna visa sådan tilltro till företagare, med för verksamheten särskild licens, att de kan sköta försäljning av lokalt producerade alkoholprodukter på ett seriöst sätt. Detta är också en näring som kan ha stor betydelse för företagande på landsbygd. Det visar inte minst gårdsförsäljning av andra livsmedel.

Då det gäller gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har Sverige intagit en mycket förmyndaraktig attityd, detta trots att det finns ca 150 gårdar som tillverkar vin i Sverige och dessutom ca 130 mikrobryggerier som brygger öl. Förbudsivrare påtalar risker för ökad konsumtion av alkohol medan de som stöder gårdsförsäljning pekar på möjligheter för företagande och ökade arbetstillfällen, inte minst på landsbygden. Vilka effekter svensk gårdsförsäljning av öl och vin skulle kunna få för folkhälsa, turism och arbetstillfällen vet vi dock inte i dagsläget. För att komma loss från den fastlåsta position som råder vore det därför värdefullt att skaffa mer kunskap om detta. Det kan vi göra genom att inleda en försöksverksamhet i begränsad skala för att därefter utvärdera densamma bland annat utifrån tidigare nämnda parametrar.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Är statsrådet beredd att låta Östergötlands län inrätta licensierad gårdsförsäljning av öl och vin på försök, för att följa vilka faktiska effekter det får för samhälle och företagande?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1294 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/ 02637/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1294 av Betty Malmberg (M) Gårdsförsäljning av öl och vin

Betty Malmberg har frågat mig om jag är beredd att låta Östergötlands län inrätta licensierad gårdsförsäljning av öl och vin på försök, för att följa vilka faktiska effekter det får för samhälle och företagande.

Skälet till att Sverige inte tillåter gårdsförsäljning av sådana alkoholdrycker som omfattas av Systembolagets ensamrätt är att det skulle innebära en detaljhandelskanal vid sidan av monopolet. En sådan ordning skulle innebära att monopolets legitimitet kan ifrågasättas.

Motivet bakom det svenska detaljhandelsmonopolet är skyddet för folkhälsan. Forskning visar att detaljhandelsmonopolet räddar cirka 2 000 liv om året och innebär att cirka 11 miljoner sjukdagar kan undvikas jämfört med om alkohol skulle tillåtas säljas i den övriga detaljhandeln. Systembolaget utgör därför ett av alkoholpolitikens och folkhälsopolitikens viktigaste verktyg. Det finns ett stort folkligt stöd bakom Systembolaget och den service som bolaget ger. Det är alltså inte primärt gårdsförsäljningen i sig som utgör ett hot mot folkhälsan. Utan frågan måste ses i ett större sammanhang. Ökad tillgänglighet och marknadsföring av alkohol riskerar i förlängningen att bidra till en mer tillåtande attityd till alkohol och därmed ökad alkoholkonsumtionen i befolkningen.

Men framför allt innebär en utveckling som i förlängningen riskerar att underminera legitimiteten för det svenska detaljhandelsmonopolet, ett hot mot folkhälsan. Det är av de skälen som jag inte avser att låta Östergötlands län inrätta ett sådant försök som Betty Malmberg föreslår.

Stockholm den 3 maj 2017

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.