Fusk med kosttillskott

Skriftlig fråga 2017/18:1080 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-22
Överlämnad
2018-03-22
Anmäld
2018-03-23
Svarsdatum
2018-04-04
Sista svarsdatum
2018-04-04
Besvarad
2018-04-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En nyligen genomförd undersökning i 27 europeiska länder, där man har undersökt försäljningen av kosttillskott, visar på omfattande fusk med otillåtna påståenden om hälsoeffekter. Över 1 000 webbplatser i 25 EU-länder samt Schweiz och Norge ingick i undersökningen. Livsmedelsverket har sökt av ett trettiotal webbplatser, där elva av företagen sålde produkter med otillåtna ingredienser eller med otillåtna hälsopåståenden. Därefter drogs 14 av dessa kosttillskott tillbaka.

Vad det handlar om är produkter som påstås kunna förebygga, behandla eller bota bland annat skelett- och ledsjukdomar, utan officiellt godkännande eller vetenskaplig grund. I kontrollen har man dessutom siktat sig in på tillskott innehållande ämnet agmatinsulfat samt växterna Acacia rigidula, Epimedium grandiflorum och Hoodia gordonii. Dessa substanser är inte är godkända som nya livsmedel. På lite över 1 000 webbplatser hittades nästan 800 fall av otillåtna produkter. EU-myndigheter agerade i runt 440 fall genom antingen besök eller sanktionsåtgärder.

I Sverige överlämnades ärenden till respektive kommun, då tillsynsansvaret ligger på dem. Detta är något som jag tidigare har frågat statsrådet om, bland annat om att ge Livsmedelsverket ett större samlande ansvar för kontrollen av kosttillskott och möjlighet att utfärda saluförbud, att ställa krav på tillverkare och distributörer att anmäla sina produkter till Livsmedelsverket innan de saluförs, samt att verka för att Livsmedelsverket mer konsekvent ska utnyttja läkemedelslagens möjligheter att klassificera läkemedelsnära substanser som läkemedel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder kan statsrådet tänka sig att vidta för att stärka arbetet mot otillåtna kosttillskott inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1080 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/02012/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1080 av Saila Quicklund (M) Fusk med kosttillskott

Saila Quicklund har frågat mig om vilka åtgärder jag kan tänka mig att vidta för att stärka arbetet mot otillåtna kosttillskott inom EU.

Inledningsvis vill jag säga att jag delar oron när det gäller vilseledande påståenden och olagliga substanser i kosttillskott. Därför välkomnar jag att EU:s kontrollmyndigheter nu genomför samordnade kontrollprojekt på detta område.

Kosttillskott är livsmedel och regleras av livsmedelslagstiftningen. Det är kommunerna som ansvarar för kontrollen av kosttillskott. Kontrollen av kosttillskott är komplex. Regeringen har därför vidtagit en rad olika åtgärder för att uppnå en mer likvärdig och enhetlig livsmedelskontroll på detta område. Syftet är både att skydda konsumenterna och att ge företagen likvärdiga villkor över hela landet. Livsmedelsverket har bland annat inrättat ett nationellt varningssystem för icke säkra livsmedel som infördes från den 1 mars 2018 och möjliggör att myndigheterna inom livsmedelskontrollen snabbare kan informera varandra när osäkra livsmedel upptäcks. Därmed kan myndigheterna i Sverige mer effektivt följa upp att inblandade företag vidtar rätt åtgärder. Regeringen har även gett Livsmedelsverket i uppdrag att arbeta för en effektiv kontroll av internethandel med livsmedel med särskilt fokus på kosttillskott.

Det finns inget krav på anmälan eller tillstånd från Livsmedelsverket för att sälja kosttillskott i Sverige. Att produkterna är säkra att använda och att de uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen är livsmedelstillverkarens ansvar. Krav på förhandsanmälan av kosttillskott utgör en administrativ börda för företagen och ett sådant system bedöms inte lösa problemen med otillåtna påståenden och substanser i kosttillskott. De som säljer sådana produkter kommer sannolikt inte att registrera eller anmäla sina produkter.

Gränsen mellan kosttillskott och läkemedel kan i vissa fall vara svår att dra. Det är Läkemedelsverket som är ansvarig myndighet att bedöma om en produkt eller substans ska anses som läkemedel. En huvudregel är att kosttillskott inte är till för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. Då det finns gränsdragningsfrågor på området är det viktigt att kontrollmyndigheterna för livsmedel och läkemedel har ett bra samarbete. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket träffas därför regelbundet för att diskutera dessa frågor.

Jag följer utvecklingen på området och kommer att överväga ytterligare åtgärder om det behövs.

Stockholm den 4 april 2018

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.