Funktionshindrades bostadsbidrag

Skriftlig fråga 2005/06:723 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga 2005/06:723 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialminister Berit Andnor (s)

Funktionshindrades bostadsbidrag

Det har i medierna framkommit att funktionshindrade som själva anställer sina personliga assistenter via enskild firma i vissa fall inte får bostadsbidrag. Skälet är att Försäkringskassan betraktar lönesumman och omkostnaderna till de personliga assistenterna, som den funktionshindrade får in på sitt konto, som förmögenhet. Det innebär att Försäkringskassan i ena stunden betalar in ersättningar för personlig assistans på den funktionshindrades konto för att i nästa skede stoppa utbetalning av bostadsbidrag genom att anse att samma ersättning är förmögenhet.

Enligt Försäkringskassan följer man bara lagar och regler. Samtidigt tycks det som att ovan beskrivna problem hanteras olika i olika delar av Sverige. Självfallet ska den som har en förmögenhet som överstiger reglerna inte få bostadsbidrag, men samtidigt kan det inte vara så att ersättningar för personliga assistenter skall ses som förmögenhet. I det nu uppmärksammade fallet tvingas en 33-årig funktionshindrad man, på grund av denna regeltolkning, flytta tillbaka till sina föräldrar efter att ha haft eget boende i tio år.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att enskilda funktionshindrade inte ska komma i kläm på det sätt som jag ovan beskriver?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:723 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:723 om funktionshindrades bostadsbidrag

Socialminister Berit Andnor

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att funktionshindrade med assistansersättning inte ska komma i kläm vid ansökan om bostadsbidrag. Marietta de Pourbaix-Lundin skriver att funktionshindrade i vissa fall inte får bostadsbidrag eftersom Försäkringskassan betraktar lönesumman och omkostnaderna som satts in på deras konton som förmögenhet. Hon skriver också att handläggningen är olika i olika delar av landet.

Försäkringskassan betalar ut assistansersättning den 20:e varje månad till funktionshindrade som själva är arbetsgivare till sina personliga assistenter. Ersättningen ska användas till att betala lön och andra omkostnader för assistenterna. Kontot som Försäkringskassan betalar ut ersättningen till är endast avsett för in- och utbetalningar som rör den personliga assistansen. Ersättningen från Försäkringskassan är preliminär och grundas på ett uppskattat antal assistanstimmar för månaden. Det faktiska antalet assistanstimmar redovisas månatligen och avräkning görs senare för större avvikelser. Ett överskott kan dock finnas kvar på kontot sedan omkostnaderna för assistenterna betalats.

När Försäkringskassan beslutar om bostadsbidrag eller bostadstillägg tar man hänsyn till den skattepliktiga förmögenheten. En persons samlade tillgångar efter avdrag för skulder utgör enligt skattelagstiftningen skattepliktig förmögenhet. Förmånerna påverkas om den skattepliktiga förmögenheten överstiger 100 000 kr genom att ett så kallat förmögenhetstillägg läggs till den bidragsgrundande inkomsten. Förmögenhetstillägget beräknas som 15 % av den del av förmögenheten som överstiger 100 000 kr.

Det finns endast begränsade möjligheter att göra avdrag från den skattepliktiga förmögenheten vid beräkning av förmögenhetstillägg. Avdrag får göras för faktiska skulder som avser lönekostnader med mera och som kan beloppsbestämmas. Bedömning om vad som är avdragsgillt görs enligt lagen om statlig förmögenhetsskatt.

Regeringen tillsatte i juli 2004 en parlamentarisk kommitté, Assistanskommittén, med uppgift att kartlägga och analysera hur assistansreformen fungerar i praktiken. De förslag som Assistanskommittén lämnade till regeringen i sitt delbetänkande i november 2005 syftar bland annat till ökad uppföljning och kontroll av assistansersättningen (SOU 2005:100). Kommittén menar att det är en brist att det i dag inte finns någon generell reglering om hur assistansersättningen får användas. De förslag som kommittén har lämnat skulle sannolikt förenkla Försäkringskassans handläggning av de ärenden som Marietta de Pourbaix-Lundin hänvisar till. Delbetänkandet är för närvarande ute på remiss. Jag kommer att bevaka frågan noga men vill avvakta remissbehandlingen och avser dessförinnan inte att vidta några åtgärder. 

Kommitténs arbete ska vara avslutat senast den 31 mars 2007.

När det gäller handläggningen i övrigt så tycker jag inte att det är acceptabelt om ärenden behandlas olika i olika delar av landet. Enligt uppgift från Försäkringskassan pågår ett arbete med att förtydliga anvisningarna till handläggarna avseende dessa ärenden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.