Fristadssystemet

Skriftlig fråga 2009/10:139 av Wigström i Göteborg, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-30
Anmäld
2009-11-02
Besvarad
2009-11-04
Svar anmält
2009-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 oktober

Fråga

2009/10:139 Fristadssystemet

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Efter fatwan mot Salman Rushdie 1989 skapades ett europeiskt fristadssystem för förföljda författare. Göteborg blev som första svenska stad en fristad 1995 på initiativ av Folkpartiet liberalerna. Den bangladeshiske författaren Anisur Rahman är fristadsförfattare i Uppsala sedan september i år och har valts ut av den internationella fristadsorganisationen Icorn, International Cities of Refuge Network.

Nyligen kom beskedet från Migrationsverket att Anisur Rahman nekas asyl i Sverige trots att han är inbjuden av en svensk kommun och genomgått en sträng granskning. Därmed har en svensk myndighet markerat att man negligerar fristadssystemet. Hela internationella PEN stöder Anisur Rahman i en resolution där man uppmanar Migrationsverket att respektera fristadssystemet. Förutom att det är en skam att Anisur Rahman blir utvisad är det ett problem för hela fristadsprogrammet.

Den politiska friheten i världen minskar för tredje året i rad enligt Freedom House. Endast 46 procent av världens befolkning lever i demokratier. I nuläget har PEN kännedom om cirka niohundra författare som befinner sig på flykt eftersom de använt sig av yttrandefriheten. Antalet ökar.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige ska stödja fristadssystemet för förföljda författare?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:139 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 4 november

Svar på fråga

2009/10:139 Fristadssystemet

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Cecilia Wigström i Göteborg har frågat statsrådet Tobias Billström vad han avser att göra för att Sverige ska stödja fristadssystemet för förföljda författare.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag vill börja med att framhålla vikten av det fria ordets betydelse för det demokratiska samhället. I den nyligen framlagda kulturpropositionen betonar regeringen kulturens roll för utvecklingen inom andra politikområden (prop. 2009/10:3). Att internationellt främja demokrati ligger helt inom ramen för denna målsättning. Författare och många andra kulturskapare har stor betydelse för den demokratiska utvecklingen i många länder. Jag vill därför poängtera att det är angeläget att Sverige på det internationella planet verkar för att kulturskaparnas yttrandefrihet inte begränsas.

De konkreta insatserna i detta syfte måste dock vara en fråga som berörda myndigheter ansvarar för. Jag vill därför i detta sammanhang framhålla Statens kulturråds arbete att stärka sitt samarbete med organisationer som arbetar med yttrandefrihetsfrågor. Som ett led i detta vill Kulturrådet utveckla ett nätverk av kommuner och regioner som stöder fristadsförfattare. Ett första steg togs den 8 oktober i år i form av ett informationsmöte med inbjudna representanter för regionerna. Under mötet diskuterades bland annat på vilket sätt Kulturrådet kan stödja fristadsarbetet.

Som minister är jag förhindrad att uttala mig i ett enskilt fall men vill allmänt framhålla följande. Enligt utlänningslagen har flyktingar och skyddsbehövande i övrigt som befinner sig i Sverige rätt till uppehållstillstånd. Bedömningarna görs alltid utifrån de individuella förutsättningarna i det enskilda fallet. Det är Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas uppgift att på de skäl som anförts och det underlag som presenterats avgöra om det i det enskilda fallet finns grund för uppehållstillstånd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.