friskolor

Skriftlig fråga 2000/01:1152 av Silfverstrand, Bengt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-04
Anmäld
2001-05-08
Besvarad
2001-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 maj

Fråga 2000/01:1152

av Bengt Silfverstrand (s) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om friskolor

Antalet friskolor har fördubblats på fem år, men tar de sitt ansvar?

Frågan ställdes i TV-programmet Uppdrag granskning @ Skola för alla? den 2 maj.

Programmet gav ett mycket tydligt svar. Många friskolor lever långt ifrån upp till skollagens krav att friskolan ska vara fri från avgifter och öppen för alla. Vissa friskolor bygger sina antagningar av elever på enkäter i vilka ställs närgångna frågor om elevernas karaktär. Om föräldrarna undanhållit uppgifter kan eleven avskiljas från skolan. Bestämmelsen om att skolan ska vara avgiftsfri kringgås genom att kalla viss undervisning för "extra undervisning". Europaskolan listar de elever som betalat de frivilliga skolavgifterna.

F.d. diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel fann nämnda inslag i friskolevärlden klart diskriminerande. "Det finns risk för att vissa avarter växer sig starkare på skolområdet. Vi kan få elitskolor som står för en samhällssyn som inte är den vi vill ha. Tillstånden till friskolor delas ut väldigt snabbt. Sen går det snabbt med bidragen."

Vilka åtgärder är skolministern beredd att vidtaga för att komma till rätta med här beskrivna uppenbara missförhållanden på friskoleområdet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1152 besvarad av

den 9 maj

Svar på fråga 2000/01:1152 om friskolor

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Bengt Silfverstrand har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att komma till rätta med vissa påstådda missförhållanden vid några fristående skolor, som uppmärksammats i ett TV-program.

Det är bra att missförhållanden uppmärksammas. Principen om öppenhet för alla ger anledning att skärpa synen på "förtäckta" avgifter vid fristående skolor. Jag anser att det krävs en skärpt tillsyn för att upprätthålla grundläggande värden såsom rättssäkerhet och demokrati.

För närvarande remissbehandlas betänkandet Fristående gymnasieskolor @ hot eller tillgång? (SOU 2001:12) och den av Utbildningsdepartementet framtagna promemorian Fristående skolor (U2001/1210/G). Remisstiden går ut den 12 juni och en proposition planeras till slutet av oktober.

Remissmaterialet behandlar bl.a. de frågor som Bengt Silfverstrand tar upp. Förslagen innebär att fristående skolor, på samma sätt som kommunala skolor, ska vara öppna för elever i behov av särskilt stöd. Förslag lämnas om ändring av gällande bestämmelser, som medför att det inte finns skäl att regelmässigt kräva särskilda intyg från föräldrarna. Skolverket ska dessutom ägna särskild uppmärksamhet åt företeelser som riskerar att inskränka öppenheten. Sammantaget bör detta kunna leda till att fristående skolor inte ska anses ha rätt att regelmässigt kräva särskilda intyg från de sökandes föräldrar/vårdnadshavare.

Vidare föreslås att skollagen (1985:1100) ska kompletteras med en bestämmelse om att särskilda avgifter inte får tas ut i samband med ansökan om plats i utbildning vid fristående skolor som motsvarar grund- eller särskolan.

Jag ser nu fram emot en bred diskussion om innehållet i betänkandet och promemorian som nu remissbehandlas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.