Till innehåll på sidan

Frankrikes ordförandeskap och europeiskt försvar

Skriftlig fråga 2007/08:1457 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-07
Besvarad
2008-07-18
Besvarad
2008-07-21
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juli

Fråga

2007/08:1457 Frankrikes ordförandeskap och europeiskt försvar

av Britta Rådström (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Frankrike och därmed president Sarkozy tog den 1 juli över ordförandeskapet i EU. Fyra områden, energi- och klimatpolitik, invandring, europeiskt försvar och jordbrukspolitik, kommer att toppa dagordningen det kommande halvåret.

Frankrike är en kärnvapenmakt som även driver egen stormaktspolitik i främst sina gamla kolonier i Afrika. Frankrike har även en rad koloniala territorier där väpnade konflikter förekommit, exempelvis i Nya Kaledonien i Stilla havet. I försvarshänseende har Frankrike och Tyskland haft idéer kring en uppbyggnad av en tänkt Europaarmé. Detta är illavarslande för neutrala stater som Sverige, Irland, Österrike och Finland och för stater som valt att stå utanför försvarssamarbetet i den västeuropeiska unionen (VEU). Utöver de fyra nämnda står även Danmark utanför VEU.

Genom vilka initiativ och åtgärder avser statsrådet att inom EU stärka samarbetet mellan neutrala stater och stater utanför VEU?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1457 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 18 juli

Svar på fråga

2007/08:1457 Frankrikes ordförandeskap och europeiskt försvar

Försvarsminister Sten Tolgfors

Britta Rådström har frågat mig genom vilka initiativ och åtgärder jag avser att inom EU stärka samarbetet mellan neutrala stater och stater utanför VEU.

I och med tillkomsten av den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (ESFP) har huvuddelen av de uppgifter och kapaciteter som tidigare låg hos VEU överförts till EU. Det är i stället inom ramen för ESFP som de europeiska länderna har byggt upp en förmåga att genomföra krishanteringsinsatser till stöd för fred och säkerhet i olika delar av världen. Det gemensamma försvaret, som också tillhörde VEU:s befogenheter, har däremot inte överförts på EU.

Det råder bred enighet om att Sveriges framtida säkerhet bygger på gemenskap och samverkan med andra länder, inte minst inom EU. Genom Sveriges deltagande i internationell krishantering bidrar vi till internationell säkerhet.

Det framgår av gällande fördrag, liksom av Lissabonfördraget, att bestämmelserna om ESFP inte ska påverka den särskilda karaktären av vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik. Alla beslut på området fattas med enhällighet.

Militärt alliansfria länder som Sverige, Finland, Irland och Österrike är starkt engagerade i samarbetet inom ESFP, till exempel i EU:s insats i Tchad.

Sverige har ett nära samarbete med våra nordiska grannländer, ett samarbete som fördjupas ytterligare i framtiden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.