Till innehåll på sidan

Framtagandet av en EU-strategi för barnets rättigheter

Skriftlig fråga 2008/09:240 av Green, Monica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-11
Anmäld
2008-11-11
Besvarad
2008-11-19
Svar anmält
2008-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 november

Fråga

2008/09:240 Framtagandet av en EU-strategi för barnets rättigheter

av Monica Green (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I juli 2006 tog EU-kommissionen fram ett meddelande om att utveckla en EU-strategi för barnets rättigheter. Den framtida strategin omfattar EU:s både interna och externa arbete. Europaparlamentet har svarat på meddelandet.

En första konsultation kring innehåll och struktur för strategin är precis avslutad och i december kommer en omfattande och bredare konsultation att inledas. Rädda Barnen och andra representanter från civilsamhället är mycket aktiva i processen. EU:s medlemsstater är dock i det närmaste osynliga.

Kommissionen har tillsatt en styrgrupp som fungerar som en referensgrupp under framtagandet av strategin. Gruppen består av representanter från kommissionen, civilsamhället, Europarådet, l’Europe de l’Enfance och Unicef. Medlemsstaterna har två platser men för närvarande är det endast Slovenien – som har tagit en relativt passiv roll – som sitter med.

Under sitt ordförandeskap i Europarådet har Sverige varit aktivt i utarbetandet av en strategi för 2009–2011 så att det nu finns en strategi för barnrättsperspektiv. Sverige har under en lång följd av år varit förespråkare för barnets rättigheter och en självklar uppgift för Sverige under tiden fram till och under sitt EU-ordförandeskap bör vara att aktivt gå in i processen med att utarbeta en EU-strategi för barnets rättigheter. Ett konkret sätt att bli involverad är att den svenska regeringen går med i styrgruppen.

Jag vill därför fråga socialministern:

Hur agerar socialministern i denna fråga, hur tillser han att strategin får ett tydligt och starkt barnrättsperspektiv och hur samverkar Socialdepartementet med UD?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:240 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 19 november

Svar på fråga

2008/09:240 Framtagandet av en EU-strategi för barnets rättigheter

Socialminister Göran Hägglund

Monica Green har frågat hur jag som socialminister agerar i samband med framtagandet av en EU-strategi för barnets rättigheter, hur jag tillser att strategin ska få ett tydligt och starkt barnrättsperspektiv och  hur Socialdepartementet samverkar med UD.

Europeiska kommissionens meddelande Mot en EU-strategi för barnets rättigheter (KOM(2006)0367) är en viktigt steg framåt för barnens ställning inom unionen. Tillsammans med skrivningarna i det framtida Lissabonfördraget, som placerar barns rättigheter bland unionens mål såväl internt som i förbindelserna med den övriga världen, lyfter kommissionens initiativ barnets rättigheter högst upp på vår gemensamma politiska dagordning.

Arbetet för att ta fram EU-strategin fortsätter inom kommissionen. Socialdepartementet är medlem i arbetsgruppen Europe de l’Enfance som ingår i styrgruppen för det arbetet. Dessutom har vi direkta kontakter med den enhet inom Europeiska kommissionen som utarbetar strategin. Jag är övertygad om att den framtida strategin kommer att ha ett mycket tydligt och starkt barnrättsperspektiv. Inte minst med tanke på det mycket omfattande betänkandet från Europaparlamentet (A6-0520/2007) som behandlar kommissionens initiativ och som kommissionen har att ta hänsyn till i sitt fortsatta arbete. Jag har fullt förtroende för att det arbetet kommer att utmynna i ett starkt och tydligt dokument, även om Sverige inte är med i den av kommissionen utsatta styrgruppen.

En viktig komponent i kommissionens arbete att ta fram strategin är EU:s Barnforum som ägde rum för första gången i Berlin 2006 och sedan i Bryssel 2007. Även vid dessa tillfällen har Socialdepartementet närvarat och bidragit till en konstruktiv dialog runt barnets rättigheter. Vi kommer att fortsätta på samma sätt även under nästa forum som äger rum den 9 december i år.

Sveriges initiativ till en ny strategi inom Europarådet, som frågeställaren uppmärksammade, har också resulterat i tydliga skrivningar om prioriterat samarbete och samordning mellan Europarådet och EU i barnrättsfrågor.

EU-ordförandeskapet under det andra halvåret 2009 ger Sverige nya möjligheter att arbeta för en starkare ställning för barnets rättigheter inom unionen. Samarbetet inom den nuvarande EU-trion har också en tydlig barnrättsprofil. Jag själv är involverad i en dialog runt barn och deras villkor på nätet som initierades av det franska ordförandeskapet. Vi har också inlett kontakter med den tjeckiska regeringen för att undersöka möjligheterna till samordnade insatser runt barnrättsfrågor.

Den 20 november nästa år ska jag vara värd för ett möte inom ramen för Europe de l’Enfance. Jag hoppas att så många som möjligt av mina ministerkolleger från unionen och berörda representanter från Europeiska kommissionen kommer att vara med. EU:s strategi kommer på ett eller annat sätt att tas upp då. Vi avser att vid mötet i samverkan med Europeiska kommissionen markera barnkonventionens 20-årsjubileum.

Samarbetet och samverkan med andra departement är ett dagligt inslag i Regeringskansliets arbete. När det gäller samverkan med UD kan jag nämna som exempel samverkan runt Sveriges rapportering till FN:s barnrättskommitté, deltagandet i den tredje världskongressen mot sexuell exploatering av barn och unga i Brasilien senare i år samt samverkan runt olika evenemang som anordnas under Sveriges ordförandeskap i EU, såsom mötet den 20 november 2009 och UD:s initiativ till ett NGO-forum i juli 2009.      

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.