förvaring av automatkarbin i bostad

Skriftlig fråga 2000/01:702 av Eberstein, Susanne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-14
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 februari

Fråga 2000/01:702

av Susanne Eberstein (s) till försvarsminister Björn von Sydow om förvaring av automatkarbin i bostad

Hemvärnsman äger rätt att ha automatkarbin hemma, vilket ställer speciella krav på redlighet och personligt ansvar. Därför måste man ha fullgjort en minst 90 dagar lång militär grundutbildning och genomgått en grundlig personkontroll innan någon antas som hemvärnsman.

Det finns ca 50 000 hemvärnsmän i Sverige. Under de senaste åren har årligen ca tio automatvapen stulits från dem. I massmedier uppges dock att stölderna har blivit avsevärt många fler och det framförs kritik mot att vapen får förvaras hemma. Hantering och förvaring av skjutvapen regleras i olika lagar, förordningar och föreskrifter. Försvarsmakten försöker genom olika åtgärder fortlöpande höja säkerheten, bl.a. nu genom patronlägeslås.

Eftersom många av hemvärnsmännen bor i små hyreslägenheter och t.o.m. i studentrum, bör det inte vara alltför svårt för en vapentjuv att få tag på de olika delarna till en automatkarbin och nyckeln till patronlägeslåset där. Av den anledningen är det högst tveksamt om det är lämpligt att unga hemvärnsmän tvingas förvara sina vapen i bostaden.

Jag vill fråga försvarsministern om han är beredd att vidta åtgärder för att hemvärnsmän slipper att förvara sina vapen i bostaden.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:702 besvarad av

den 28 februari

Svar på fråga 2000/01:702 om förvaring av automatkarbin i bostad

Försvarsminister Björn von Sydow

Susanne Eberstein har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder för att hemvärnsmän slipper att förvara sina vapen i bostaden.

Under de senaste åren har Försvarsmakten på regeringens uppdrag vidtagit omfattande åtgärder för att minska vapenförluster, genom stöld eller på annat sätt. Försvarsmakten för kontinuerlig statistik över förluster, analyserar eventuella effekter som åtgärder hittills haft och redovisar om ytterligare åtgärder planeras och i så fall vilka.

Omfattningen av vapenförluster har under de senaste åren varit stadigt nedåtgående, vilket i flera avseenden torde kunna förklaras av vidtagna åtgärder. Hemvärnets vapenförluster har de senaste fem åren legat mellan sju och tio vapen per år. I och med införandet av patronlägeslås förväntas förlusterna minska kraftigt. Regeringen noterar dock betydelsen av att ytterligare åtgärder vidtas. Bl.a. kommer under 2001 bestämmelser att utges om att ammunition ska centralförvaras.

Frågan om det är tveksamt att hemvärnsmän tvingas förvara sina vapen i bostaden, särskilt för hemvärnsmän som bor i små lägenheter, alternativt studentrum, är berättigad. Hemvärnsmän är inte skyldiga att förvara sina vapen i bostaden (enligt Försvarsmaktens interna bestämmelser FIB 2000:1).

Innan ett skjutvapen mer stadigvarande förvaras i en bostad, ska försvarsmyndigheten ha godkänt bostaden som förvaringsplats. För att få tillstånd att förvara vapen i hemmet krävs att vapnet förvaras i säkerhetsskåp alternativt isärtaget och att bostaden har flera separata utrymmen för att varje enskild vapendel ska kunna förvaras på ett betryggande sätt. Utifrån dessa krav så godkänns som regel inte studentlägenheter och fall enrumslägenheter av Försvarsmakten.

Nyckel till patronlägeslås ska förvaras så att den inte kan åtkommas av obehöriga, dvs. den ska bäras, stå under uppsikt eller vara inlåst. Förvaring eller inlåsning av nyckel får ej ske tillsammans med vapnet, dess delar eller ammunition.

När en hemvärnsman antas hemvärnskompanichefen genomföra ett samtal och intervju med den sökande enligt ett fastställt formulär. Syftet är att fastställa den sökandes lämplighet och att kontrollera om bostaden är godkänd för förvaring av vapen i hemmet. Om intervjun sker någon annanstans än i den sökandes bostad ska hemvärnskompanichefen göra ett särskilt besök i hemmet. Om en hemvärnsman byter bostad ska detta anmälas till hemvärnskompanichefen och då ska en förnyad kontroll av bostaden ske.

Jag kommer även fortsättningsvis noga följa utvecklingen och de åtgärder Försvarsmakten vidtar för att minska riskerna att försvarets vapen kommer i orätta händer.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.