Till innehåll på sidan

Förutsättningarna för rätt till assistans

Skriftlig fråga 2010/11:618 av Svantorp, Gunilla (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-23
Anmäld
2011-06-27
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2010/11:618 Förutsättningarna för rätt till assistans

av Gunilla Svantorp (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Vid kontakt med föräldrar till barn med funktionshinder uppfattar jag att Försäkringskassans tolkning av lagen när det gäller rätt till stöd som tidigare har varit beviljade nu i allt fler fall innebär att man nekas stöd. Ett par exempel får exemplifiera de problem som medborgarna jag talat med stött på.

 En mamma berättar att hennes son tidigare haft 16 timmar beviljad dubbelassistans per dygn och efter nytt beslut nu har sonen rätt till 5 timmar per vecka. Detta beslutades utan att någon förbättring av tillståndet har skett. Försäkringskassan uppger som orsak till de förändrade bedömningarna att reglerna har ändrats.

 En tidningsartikel i Värmlands Folkblad den 18 juni berättar om ytterligare ett fall, en man som 1999 fick en stroke och då beviljades 32 timmar per vecka i assistans och som i dag har under 10 timmar, detta trots att han blivit sämre och har läkarintyg som säger att han i princip behöver assistans dygnet runt. Försäkringskassan säger i artikeln att man är en myndighet som har riktlinjer att följa.

I Försäkringskassans vägledningsbroschyr med namnet ”om du har en funktionsnedsättning” utelämnas dessutom viktig information kring det man har rätt till. Där tas enbart grundläggande behov upp medan övriga personliga behov, som kan vara det som gör att man med stöd tillförsäkras goda, värdiga levnadsvillkor, inte nämns med ett enda ord.

Jag vill nu fråga statsrådet om han tagit initiativ till att regeringen gett Försäkringskassan ändrade direktiv som får effekter i form av minskade assistanstimmar för enskilda individer.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:618 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:618 Förutsättningarna för rätt till assistans

Statsrådet Maria Larsson

Gunilla Svantorp har frågat mig om jag tagit initiativ till att regeringen gett Försäkringskassan ändrade direktiv som får effekter i form av minskade assistanstimmar för enskilda individer.

Jag vill inleda mitt svar till Gunilla Svantorp med att framhålla att jag inte tagit initiativ till att ge Försäkringskassan ändrade direktiv som får effekter i form av minskade assistanstimmar för enskilda individer. Regeringen har däremot, för att säkrare kunna bedöma behovet av eventuella åtgärder på området, beslutat om uppdrag till myndigheter som ska redovisas till regeringen och vidare till riksdagen.

Regeringen gav den 12 maj 2010 Försäkringskassan i uppdrag att följa upp sina lokala försäkringscentrums beslut om personlig assistans enligt 9 a § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortad LSS. I uppdraget anges att Försäkringskassan till regeringen ska rapportera hur arbetet med enhetlighet i beslut som gäller såväl grundläggande behov som andra personliga behov avseende personlig assistans utvecklas. I uppdraget föreskrivs vidare att det enligt regeringens mening också kan finnas skäl att noggrant följa de beslut som Försäkringskassan fattar om grundläggande behov inom personlig assistans bland annat för att analysera dessa med avseende på säkerhet och enhetlighet mot bakgrund av de mål och den allmänna inriktning som föreskrivs i 5 och 6 §§ LSS. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 30 juni 2011. Dessutom har Socialstyrelsen fått i uppdrag att tillsammans med Försäkringskassan utarbeta ett vetenskapligt instrument som ska användas när behov av personlig assistans ska bedömas. Uppdraget har delredovisats till Socialdepartementet i mars 2009 och ska slutredovisas senast den 30 augusti 2011.

Socialutskottet har i betänkandet Personlig assistans och andra insatser – åtgärder för ökad kvalitet och trygghet (2009/10:SoU21) anfört att utskottet välkomnar strävandena att åstadkomma ökad enhetlighet och tydlighet i bedömningar och beslut. Utskottet anför vidare att det utgår från att regeringen noga följer utvecklingen. Resultatet av de båda uppdragen som ska redovisas i juni respektive augusti 2011 bör inte föregripas. Utskottet begär i form av ett tillkännagivande att regeringen, så fort underlag finns, bör återkomma till riksdagen med en redovisning och vid behov med förslag till åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.