Fortbildning för digital kompetens

Skriftlig fråga 2016/17:1533 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-01
Överlämnad
2017-06-05
Anmäld
2017-06-07
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14
Besvarad
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Regeringen har beslutat att tydliggöra skolans uppdrag för att stärka grundskole- och gymnasieskoleelevernas digitala kompetens. Bland annat ska programmering in på schemat senast hösten 2018. Det är bra. Många lärare saknar dock tillräcklig pedagogisk kompetens för att undervisa med hjälp av digitala verktyg.

Lärarna är nyckeln till att alla elever ska klara skolan med framgång. Det är därför av största vikt att dagens verksamma lärare fortbildas i hur de kan använda digitala hjälpmedel i sin undervisning. Med tanke på att styrdokumenten redan har förändrats är det dessutom viktigt att det sker snabbt men också med kvalitet. 

Med hänvisning till ovan vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad kommer ministern att vidta för åtgärder för att befintliga lärare ska fortbildas i användandet av digitala hjälpmedel i undervisningen, och hur ser tidplanen för detta ut?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1533 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/02598/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1533 av Betty Malmberg (M) Fortbildning för digital kompetens

Betty Malmberg har frågat mig vad jag kommer vidta för åtgärder för att befintliga lärare ska fortbildas i användandet av digitala hjälpmedel i undervisningen, och hur ser tidplanen för detta ut.

Som Betty Malmberg skriver har regeringen beslutat om förtydliganden och förstärkningar i bland annat läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan och gymnasieskolan. Syftet är att tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens. Ändringarna ska tillämpas senast från och med den 1 juli 2018. Huvudmännen kommer kunna välja när de ska börja tillämpa ändringarna inom ett ettårigt tidsspann från och med den 1 juli 2017.

För att bl.a. höja lärarnas it-kompetens gav regeringen år 2015 Skolverket i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram som riktar sig till huvudmän och skolor. Bakgrunden var bl.a. att it som pedagogiskt verktyg fortfarande är ett utvecklingsområde för många lärare, att tillgången till och användningen av it i olika ämnen varierar över landet och att det finns behov av ytterligare kompetens hos personalen i många skolor och hos många huvudmän. En sådan insats är utbildningsmodulen Leda digitalisering som syftar till att ge fördjupade kunskaper och vägledning kring att leda digitalisering. En annan sådan insats är utbildningsmodulen Digitalisering som syftar till att ge lärare fördjupade kunskaper kring hur digitala verktyg stödjer lärande. Båda dessa insatser har funnits tillgängliga sedan hösten 2016.

Genom de nationella skolutvecklingsprogrammen genomför regeringen således insatser för att befintliga lärare ska fortbildas i användandet av digitala hjälpmedel i undervisningen.

Stockholm den 14 juni 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.