Till innehåll på sidan

Försvarsmaktens användning av reservofficerare

Skriftlig fråga 2016/17:1073 av Jan R Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-20
Överlämnad
2017-03-21
Anmäld
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Reservofficerarna utgör en viktig del av den svenska försvarsmakten. De är helt oundgängliga under de perioder då förbandens personalbehov går upp. Reservofficerarna är lika viktiga för att klara även plötsligt uppkomna behov av en större tjänstgörande försvarsmakt.

Trots detta så använder inte de svenska förbanden reservofficerarna på ett optimalt sätt. Försvarsmakten har visserligen avsatt medel för öka användningen av reservofficerare vid förbanden. Samtidigt förhindras förbanden från att för längre tjänstgöringsperioder kalla in de reservofficerare som bor på en annan ort än förbandsorten. På så sätt sorteras den stora majoriteten tillgängliga reservofficerare bort redan från början. Detta är inte att ta till vara på den kompetens som finns tillgänglig. Från politiskt håll finns det en stor samstämmighet om att reservofficerarna kan och ska vara en central del också av framtidens försvarsmakt. Det bör därför vidtas åtgärder för att detta också ska bli möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler reservofficerare ska få möjlighet att tjänstgöra vid de svenska förbanden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1073 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/00446/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1073 av Jan R Andersson (M) Försvarsmaktens användning av reservofficerare

Jan R Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att fler reservofficerare ska få möjlighet att tjänstgöra vid de svenska förbanden.

I regeringens proposition (2014/15:109) Försvarspolitisk inriktning – Sveriges försvar 2016-2020 framgår att det enskilt viktigaste under inriktningsperioden 2016 t.o.m. 2020 är att öka den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret.

Att Försvarsmakten har tillgång till utbildade och övade officerare, gruppchefer, soldater och sjömän är avgörande för att kunna bygga militär förmåga. I detta är reservofficerarna en viktig del.

I inriktningspropositionen konstaterar regeringen att ett väl fungerande reservofficerssystem är av stor betydelse för krigsförbanden och för folkförankringen av det militära försvaret. Behovet av reservofficerare uppmärksammas även av Personalförsörjningsutredningen i betänkandet En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63). Vidare bedöms återaktiveringen av värnplikten bidra positivt till att tydliggöra reservofficerarnas betydelse för krigsförbanden och till att bredda rekryteringsbasen till reservofficersyrket.

Det är Försvarsmakten i sin arbetsgivarroll som är huvudansvarig för kompetensförsörjningen i organisationen, såsom att närmare definiera behovet av reservofficerare liksom omfattningen av deras tjänstgöring.

Regeringen analyserar för närvarande Personalförsörjningsutredningens betänkande och följer i övrigt Försvarsmaktens arbete med officersförsörjning, inklusive reservofficersförsörjning, kontinuerligt.

Stockholm den 29 mars 2017

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.