Forskningsanslag och Formas

Skriftlig fråga 2010/11:175 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-14
Anmäld
2010-12-14
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2010/11:175 Forskningsanslag och Formas

av Jens Holm (V)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

Sverige har länge varit en stark aktör inom miljögiftsforskningen, en ställning som byggt på en solid forskningstradition. Detta forskningsområde kräver ytterligare resurser, speciellt nu när kemikaliefrågorna klättrar på den politiska agendan såväl nationellt som internationellt.

I höstbudgeten anslogs 25 miljoner kronor per år i fyra år för Kemikalieinspektionens (KemI) arbete med en handlingsplan för kemikalier. I budgeten står att ”Sverige ska vara drivande för en mer effektiv kemikaliepolitik i EU”. KemI agerar inom EU och internationellt för arbete med riskbedömning av kemikalier. För att detta arbete ska bli framgångsrikt krävs ett väl underbyggt vetenskapligt underlag. Svensk forskning inom det miljötoxikologiska området har blivit än viktigare för KemI nu efter att myndigheten fått detta regeringsuppdrag.

Då KemI inte har någon egen kompetens inom miljötoxikologi använder sig myndigheten av stöd från det svenska forskarsamhället, däribland forskningsrådet Formas. Formas har, anmärkningsvärt nog, inte avsatt några medel för miljögiftsforskning de senaste två åren. Effekterna av detta är ett bekymmer för KemI:s framtida arbete. Om forskningsstödet till miljögiftsforskning fortsätter att ligga på dagens nivå kan det bli svårt att under de närmaste åren framgångsrikt driva frågor om riskbegränsning av kemikalier inom EU och internationellt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöministern Andreas Carlgren:

Vad avser miljöministern att göra för att undvika detta problem och i stället stärka miljögiftsforskningen inom Formas?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:175 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 22 december

Svar på fråga

2010/11:175 Forskningsanslag och Formas

Miljöminister Andreas Carlgren

Jens Holm har frågat mig vad jag ska göra för att stärka kunskaperna om risker med kemikalier och för att stärka miljögiftsforskningen vid Formas.

Målet att skapa en giftfri miljö är en av regeringens prioriterade miljöpolitiska områden. Sverige driver på för en mer effektiv kemikaliepolitik inom EU, bland annat genom att verka för skärpt lagstiftning och genom att gå före på en rad områden. Vi har genomfört förbud mot kvicksilver och arbetar för samma beslut inom EU, som ett steg på vägen mot en internationell utfasning av kvicksilver. Vi har också drivit på för att EU ska förbjuda bisfenol A, vilket nu görs i ett första steg i nappflaskor. Regeringen har tidigare beslutat att utreda ett bredare förbud mot ämnet.

Kemikaliepolitiken ska grundas på välunderbyggda vetenskapliga underlag. Detta innebär att det är viktigt att Sverige har en stark miljötoxikologisk forskning. En viktig finansiär av miljötoxikologisk forskning är Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas, som under många år har satsat betydande resurser på denna typ av forskning, även under de senaste åren. Under innevarande år gör Formas bland annat en särskild satsning på området Miljögifter och könsskillnader samt finansierar en stark forskningsmiljö som gäller miljöeffekter av nanoteknik. Några andra viktiga finansiärer av miljöforskning, bland annat miljötoxikologi är Naturvårdsverket och Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra). Dessutom satsas betydande resurser på miljötoxikologisk forskning inom EU:s ramprogram för forskning och utveckling.

Kemikalieinspektionen får också i uppdrag att ta fram och genomföra en handlingsplan för giftfri vardag. Arbetet kommer att pågå under mandatperioden. Det är ett viktigt initiativ för att ytterligare förbättra kunskapen om farliga kemikalier.

Jag anser därför att Sverige har tillgång till en omfattande forskning om risker med kemikalier. Regeringen planerar att under år 2012 presentera en forskningspolitisk proposition där regeringen kommer att se över forskningsprioriteringarna för kommande år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.