Försäljningen av apoteken

Skriftlig fråga 2012/13:511 av Axelsson, Lennart (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-16
Anmäld
2013-05-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-05-29
Besvarad
2013-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2012/13:511 Försäljningen av apoteken

av Lennart Axelsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

När regeringen för ett antal år sedan valde att privatisera apoteken var det huvudsakliga skälet ”tillgänglighet”. Visst har tillgängligheten ökat – i de större städerna ser vi apotek i varje gathörn. I Sveriges mindre orter och på landsbygden riskerar vi dock snart apoteksnedläggningar – här har tillgängligheten inte ökat. Den största ökningen av tillgängligheten har snarare skett för stora riskkapitalbolag, och då är det våra gemensamma skattepengar som gjorts tillgängliga.

I veckan har vi kunnat läsa hur en ny affärsmöjlighet öppnat upp sig när de första privata apoteken nu görs tillgängliga för försäljning.

Riskkapitalbolaget Priveq Invest – som ägt kedjan Vårdapoteket – dubblerar sina satsade pengar när man säljer apoteken till konkurrenten Apoteket Hjärtat.

Exakt hur mycket Priveq och andra riskkapitalister tjänar när de säljer får vi skattebetalare aldrig veta, för det är hemligstämplat.    

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Göran Hägglund:

Har socialministern gjort det ställningstagandet att det är en rimlig ordning att det är hemligt hur våra skattemedel används, när uppenbart undervärderade apotek säljs vidare efter kort tid?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:511 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 29 maj

Svar på fråga

2012/13:511 Försäljningen av apoteken

Socialminister Göran Hägglund

Lennart Axelsson har frågat mig om jag anser det vara en rimlig ordning att det är hemligt hur våra skattemedel används när, enligt frågeställaren, uppenbart undervärderade apotek säljs vidare efter kort tid.

Apoteket Omstrukturering AB (OAB) bildades som ett moderbolag till Apoteket AB i juni 2008 efter bemyndigande från riksdagen. Det övergripande ändamålet med bolagets verksamhet angavs vara att leda och övervaka de processer som var nödvändiga för att omstrukturera Apoteket AB inför omregleringen av den svenska apoteksmarknaden, främst genom att Apoteket AB skulle avyttra apotek till utomstående. Överlåtelseavtalen mellan OAB och köparna av apotek innehåller bestämmelser om ömsesidig sekretess vilket är helt enligt gängse affärsjuridiska principer. OAB har dock medgivit att köparna får offentliggöra köpeskillingen om de så önskar. Regeringen motsätter sig alltså inte att köparna av apotek lämnar ut uppgifter om köpeskillingen. Påståenden om att uppgifter skulle vara hemligstämplade av regeringen är därmed felaktiga. Den intresserade gör enklast i att inhämta uppgifter om köpeskilling via respektive köpares årsredovisning.

I fråga om själva försäljningen av apotek vill jag framhålla att Riksrevisionen i sin rapport Statens försäljningar av apotek (RiR 2012:10) konstaterar att det monetära utfallet i samtliga försäljningar översteg den värdering som gjordes av OAB och de referenspriser som sattes inför försäljningen. Konstitutionsutskottet fastslår i sitt betänkande (2009/10:KU20) att det inte framkommit annat än att försäljningen av apotek har skett på marknadsmässiga villkor och på bästa affärsmässiga sätt i enlighet med bestämmelserna i budgetlagen.

I övrigt vill jag tillägga att Tillväxtanalys i slutet av 2012 presenterade sin rapport om geografisk tillgänglighet till läkemedel. Av denna framgår att omregleringen lett till att tillgängligheten till läkemedel har ökat kraftigt. I samtliga landets län har antalet apotek ökat. Insjön, Grebbestad och Mellbystrand är exempel på orter där apotek har nyetablerats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.