försäljning av försvarsmateriel

Skriftlig fråga 2001/02:492 av Rådhström, Jan-Evert (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-08
Anmäld
2002-01-15
Besvarad
2002-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 januari

Fråga 2001/02:492

av Jan-Evert Rådhström (m) till försvarsminister Björn von Sydow om försäljning av försvarsmateriel

Försvarsministern svarade den 21 november 2001 på en fråga om försäljning av militär materiel. I svaret påpekade försvarsministern att Försvarsmakten upphandlat försäljningstjänster av Försvarets materielverk (FMV) för att det skulle bli så kostnadseffektivt och rationellt som möjligt.

Den första affären som genomförts omfattade 3 000 fordon eller redskap. I anbudsomgången ingick även vapen i form av kanoner. Anbudsunderlagets stora omfattning och skiftande innehåll, t.ex. en salig blandning av bilar, traktorer, vagnar och krigsmateriel, sållade effektivt bort en mängd anbudsgivare. Endast anbudsgivare med tillstånd att handla med krigsmateriel kunde göra sig besvär.

Affären är hemligstämplad, men man behöver inte ha alltför stora kunskaper i affärsverksamhet för att inse att genom det valda förfaringssättet är det köparen, och inte svenska staten, som gjort en god affär. Till yttermera visso tror köparen inte att det är omöjligt att man kommer att sälja tillbaka exempelvis traktorer och lastmaskiner till bl.a. svenska lantbrukare. För svenska skattebetalare kan FMV:s affärstaktik inte förefalla som annat än raka motsatsen till kostnadseffektivt och rationellt handlande.

Vilka åtgärder avser försvarsministern vidta med anledning av erfarenheterna efter den första försäljningsomgången av överskottsmateriel?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:492 besvarad av

den 16 januari

Svar på fråga 2001/02:492 om försäljning av försvarsmateriel

Försvarsminister Björn von Sydow

Jan-Evert Rådhström har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta med anledning av erfarenheterna efter den första försäljningsomgången av överskottsmateriel.

I mitt svar på frågan den 21 november 2001 om försäljning av militär materiel påpekade jag att det regelverk som möjliggör försäljning av statens lösa egendom även gäller Försvarsmakten och att myndigheten således kan genomföra en affärsmässig försäljning av exempelvis övertaliga fordon. Försvarsmakten har i denna process beaktat de totala kostnaderna för avveckling, vilket inkluderar lagerhållning, bevakning, vidmakthållande och försäljningsomkostnader m.m.

Den försäljningsmetod som tillämpades under 2001 vid den första försäljningsomgången kommer att analyseras av Försvarsmakten och Försvarets materielverk för att myndigheterna därefter ska kunna fatta beslut om fortsatt försäljningsmetod. Jag utgår från att myndigheterna vid detta beslut beaktar den helhetssyn som regeringens inriktning för skyndsam avveckling av övertalig materiel och affärsmässig försäljning kräver. Hur detta arbete fortskrider kommer jag sedan att få tillfälle att informera om mer i detalj den 14 mars 2002 i kammaren.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.